6 jaar tot uw dienst
Hieronder vind je de voornaamste realisaties van 6 jaar als schepen ten dienste van de bevolking van Sint-Niklaas (2007-2012).
1. JEUGDBELEID: KINDVRIENDELIJKHEID ALS ULTIEME TOETSSTEEN VOOR HET BELEID.
Een belangrijk onderdeel van dit beleid is ruimte en infrastructuur voor jeugd
- Sinds 2008 zijn 19 speelterreinen aangepakt /gerealiseerd. En werd zo het aantal verdubbeld tot 38 speelterreinen. Daarnaast wordt voor de controle en gewone onderhoud samengewerkt met sociale tewerkstelling vzw Speeloke en vanaf 2011 vzw JOMI.
- Daarnaast is er een speelbos in Belsele gerealiseerd (de Mierennest) en zijn er speelbossen voorzien in het RUP Puitvoet (Sint-Niklaas) , RUP Heihoek (Nieuwkerken) en toekomstig RUP Ter Beke (Sinaai). Zo zal er in elke deelgemeente plaats zijn voor een speelbos.
- In afwachting van een definitieve oplossing werd skate-infrastructuur voorzien op het speelterrein van de Witte Molen.
- Daarnaast is er ook een masterplan opgesteld voor de jeugdlokalen met daarin mogelijkheden voor nieuwbouwsubsidies, verbouwingssubsidies en renteloze leningen. Momenteel zijn er 7 nieuwbouwdossiers en 23 verbouwingsdossiers gerealiseerd en 4 renteloze leningen.
- Voor de jeugdcentra werd ook middelen vrijgemaakt voor repetitie- en fuif ruimte en een nieuwbouw met als uitschieter de nieuwbouw voor JOC Troelant.
- Op vlak van jeugdverblijfcentra werd er geïnvesteerd in jeugd- en verblijfcentrum Heywijck , waarvan 40% gesubsidieerd door Toerisme Vlaanderen
zodat kinderen en jongeren veilig en goed kunnen overnachten in Sint-Niklaas aan recreatiedomein de Ster.
- Uniek in Vlaanderen is dat we met verschillende partners lokaal (jeugdcentra), maar ook met nationale koepels, samenwerkingovereenkomsten afsluiten (Vlaamse Dienst speelpleinwerk, Formaat, koepel van de jeugdhuizen en verschillende jeugdbewegingen, Chiro en VKSJ-KSJ-KSAj) om de kwaliteit van het jeugdwerk te verbeteren.
- Het vlaggenschip van ons beleid rond kindvriendelijkheid zijn alle activiteiten rond “Stad van de Sint” waar tienduizenden kinderen van en vanbuiten Sint-Niklaas kunnen van genieten. Kers op de taart en niet zonder enige fierheid kunnen we zeggen dat ook Vlaanderen deze inspanningen heeft opgemerkt en ons als enige centrumstad beloond heeft met een nominatie als “Jeugdstad van Vlaanderen.”
2. INTERNATIONALE SAMENWERKING: INSLAAN VAN NIEUWE WEGEN
- de bestaande verzustering thematisch uitgediept met als voorbeeld de Europese conferentie van december 2010 waar we met onze zustersteden in het internationaal jaar van armoede en uitsluiting hebben samengewerkt rond kinderrechten en 50 internationale samenwerking in 2012 n.a.v. 50 jaar jumelages. De officialisering van de samenwerking met het Oost-Europese Tsjechische Tabor.
- Stedenband met Tambacounda (Senegal), na een moeilijke periode, verder uitgebouwd naast eigen en Vlaamse middelen ook met federale middelen en via de in internationale samenwerking met de Franse stad La Roch Sur Yon en Senegalese stad Zinchuor.
- Nieuwe contacten gelegd met het “groene” Siquan ( China) en Al Hoceima ( Marokko). De samenwerking met Siquan past binnen onze beleidsvisie van duurzame ontwikkeling en met Al Hoceima binnen die van de gemeenschapsbanden.
- Sinds december 2008 mag onze stad zich officieel FairTradeGemeente noemen. Een fairtradegemeente waar het bestuur, de inwoners , scholen, bedrijven, horecazaken eerlijke handel een warm hart toedragen en er ook effectief werk van maken.
- Het uith
angbord van dit alles is Villa Pace, ons stadsfestival met inhoud met 1000 vrijwilligers, 100 organisaties en 100.000 bezoekers op 3 dagen voor de wereldmarkt, concerten, tentoonstellingen, ed. In 2011 werd het festival bekroont met de ‘Vlaamse prijs voor het vrijwilligerwerk’.
- De schenking van de titel solidariteitsstad in 2011 door UNICEF solidariteitsstad was de beloning van jarenlang werken rond kinderrechten en internationale solidariteit.
- Vertegenwoordiging van Sint-Niklaas op internationale fora: Europese dagen in Lissabon (’07), Conferentie van zwarte burgemeesters in Las Vegas (’08), Conferentie van minderheden in Geneve (’09), Black European Summit in Brussel (’09 – ’10 – ’11), Ereburger van de stad Bad Bellingen in Duitsland (’11) …
3. BURGERZAKEN: EEN EIGENTIJDSE DIENSTLEVERING VOOR EEN EIGENTIJDSE STAD
- De dienst bevolking werd georganiseerd in functie van de dienstverlening en klantvriendelijkheid door het verdwijnen van de oude loketten met een front- en backoffice en een e-loket.
- De modernisering van de trouwceremonie naar een meer persoonlijke aanpak.
- In 2008 werd het meermaals bekroonde crematorium en de bijhorende aula in gebruik genomen en de urnenheuvel aangelegd. Daarnaast is werk gemaakt om de begraafplaatsen om te vormen naar parkbegraafplaatsen op Tereken met de heraanleg van de cederlaan naar een Lindenlaan , de voorbereidingen van de heraanleg van het Tinelkerhof in Sinaai,de restauratie van waardevolle graven in Nieuwkerken, als ook de ontruiming van de begraafplaats Puivelde.
Reacties (0)
Trackbacks (0)
Plaats een reactie
Trackback