6 jaar tot uw dienst

Hieronder vind je de voornaamste realisaties van 6 jaar als schepen ten dienste van de bevolking van Sint-Niklaas (2007-2012).

1. JEUGDBELEID: KINDVRIENDELIJKHEID ALS ULTIEME TOETSSTEEN VOOR HET BELEID.

Een belangrijk onderdeel van dit beleid is ruimte en infrastructuur voor jeugd

 •  Sinds 2008 zijn 19 speelterreinen aangepakt /gerealiseerd. En werd zo het aantal verdubbeld tot 38 speelterreinen. Daarnaast wordt voor de controle en  gewone onderhoud samengewerkt met sociale tewerkstelling vzw  Speeloke en vanaf 2011 vzw JOMI.
 • Daarnaast is er een speelbos in Belsele gerealiseerd (de Mierennest) en zijn er speelbossen voorzien in het RUP Puitvoet (Sint-Niklaas) , RUP Heihoek (Nieuwkerken) en toekomstig RUP Ter Beke (Sinaai).  Zo zal er in elke deelgemeente plaats zijn voor een speelbos.
 • In afwachting van een definitieve oplossing werd  skate-infrastructuur voorzien op het speelterrein van de Witte Molen.
 • Daarnaast is er ook een masterplan opgesteld voor de jeugdlokalen met daarin mogelijkheden voor nieuwbouwsubsidies, verbouwingssubsidies en renteloze leningen.  Momenteel zijn er   7 nieuwbouwdossiers en 23 verbouwingsdossiers gerealiseerd en  4 renteloze leningen.
 • Voor de jeugdcentra werd ook middelen vrijgemaakt voor repetitie- en fuif ruimte en een nieuwbouw  met als uitschieter  de nieuwbouw voor JOC Troelant.
 • Op vlak van jeugdverblijfcentra werd er geïnvesteerd in jeugd- en verblijfcentrum  Heywijck , waarvan 40% gesubsidieerd door Toerisme Vlaanderen zodat kinderen en jongeren veilig en goed kunnen overnachten in Sint-Niklaas aan recreatiedomein de Ster.
 • Uniek in Vlaanderen is dat we met verschillende partners lokaal (jeugdcentra), maar ook met nationale koepels,  samenwerkingovereenkomsten afsluiten  (Vlaamse Dienst speelpleinwerk, Formaat, koepel van de jeugdhuizen en verschillende jeugdbewegingen,  Chiro en VKSJ-KSJ-KSAj)  om de kwaliteit van het jeugdwerk te verbeteren.
 • Het vlaggenschip van ons beleid rond kindvriendelijkheid zijn alle activiteiten  rond “Stad van de Sint” waar tienduizenden kinderen van en vanbuiten Sint-Niklaas kunnen van genieten.  Kers op de taart en niet zonder enige fierheid kunnen we zeggen dat ook Vlaanderen deze inspanningen heeft opgemerkt en ons  als enige centrumstad  beloond heeft met een nominatie  als “Jeugdstad van Vlaanderen.”

2. INTERNATIONALE SAMENWERKING:  INSLAAN VAN NIEUWE WEGEN

 • de bestaande verzustering thematisch uitgediept met als voorbeeld de Europese conferentie van december  2010 waar we met onze zustersteden  in het internationaal jaar van armoede en uitsluiting hebben samengewerkt rond kinderrechten en 50 internationale samenwerking in 2012 n.a.v. 50 jaar jumelages. De officialisering van de samenwerking met het Oost-Europese Tsjechische Tabor.
 • Stedenband met Tambacounda (Senegal), na een moeilijke periode, verder uitgebouwd naast eigen en Vlaamse middelen  ook met federale middelen en via de in internationale samenwerking met de Franse stad La Roch Sur Yon en Senegalese stad Zinchuor.
 • Nieuwe contacten gelegd met  het “groene” Siquan  ( China)  en Al Hoceima ( Marokko). De samenwerking met Siquan past binnen onze beleidsvisie van duurzame ontwikkeling en met Al Hoceima binnen die van de gemeenschapsbanden.
 • Sinds december 2008 mag onze  stad zich officieel FairTradeGemeente noemen. Een fairtradegemeente waar het bestuur,  de inwoners , scholen, bedrijven, horecazaken eerlijke handel een warm hart toedragen en er ook effectief werk van maken.
 • Het uithangbord van dit alles is Villa Pace, ons stadsfestival met inhoud met 1000 vrijwilligers, 100 organisaties en 100.000 bezoekers op 3 dagen voor de wereldmarkt, concerten, tentoonstellingen, ed. In 2011 werd het festival bekroont met de ‘Vlaamse prijs voor het vrijwilligerwerk’.
 • De schenking van de  titel solidariteitsstad in 2011 door UNICEF solidariteitsstad was de beloning van jarenlang werken rond kinderrechten en internationale solidariteit.
 • Vertegenwoordiging van Sint-Niklaas op internationale fora: Europese dagen in Lissabon (’07), Conferentie van zwarte burgemeesters in Las Vegas (’08), Conferentie van minderheden in Geneve (’09), Black  European Summit in Brussel (’09 – ’10 – ’11), Ereburger van de stad Bad Bellingen in Duitsland (’11) …

3. BURGERZAKEN: EEN EIGENTIJDSE DIENSTLEVERING VOOR EEN EIGENTIJDSE STAD

 • De dienst bevolking werd georganiseerd in functie van de dienstverlening en klantvriendelijkheid door het verdwijnen van de oude loketten  met een front- en backoffice  en een e-loket.
 • De modernisering van de trouwceremonie naar een meer persoonlijke aanpak.
 • In 2008 werd  het meermaals bekroonde crematorium  en de bijhorende aula in gebruik genomen en de urnenheuvel aangelegd. Daarnaast is werk gemaakt om de begraafplaatsen om te vormen naar parkbegraafplaatsen op  Tereken met de heraanleg van de cederlaan naar een Lindenlaan , de voorbereidingen van de heraanleg van het Tinelkerhof in Sinaai,de restauratie van waardevolle graven in Nieuwkerken, als ook de ontruiming van de begraafplaats Puivelde.
 1. Nog geen reacties.
 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: