Kinderen woonwagenbewoners hebben heel schooljaar ‘verplicht’ zomervakantie.

20140630-225622-82582405.jpgMinstens 100 kinderen van woonwagenbewoners kunnen niet naar school en worden een heel schooljaar veroordeeld tot een verplichte vakantie. Op de eerste vakantiedag vraagt het Minderhedenforum daarom aandacht voor het tekort aan woonplaatsen dat gezinnen dwingt rond te dolen. Gemeenten voeren het vrijblijvend beleid van de Vlaamse overheid voor meer woonplaatsen niet uit. ‘Leerlingen die hun school niet afmaken omdat gemeenten het beleid aan hun laars lappen is onaanvaardbaar,’ stelt het Minderhedenforum. De organisatie eist dat de volgende regering de touwtjes stevig in handen neemt.
‘Het aantal kinderen van woonwagenbewoners dat geen kans krijgt om naar school te gaan, stijgt. Dit komt omdat terreinen ontruimd worden en hun ouders moeten vertrekken zonder dat ze een alternatief krijgen. ‘Gemeenten staan niet in de rij om een woonwagenterrein in te richten,’ zegt Wouter Van Bellingen, directeur van het Minderhedenforum. ‘Gemeenten organiseren zo schoolverzuim en brengen de toekomst van deze kinderen in het gedrang’.
In de afgelopen legislatuur zijn er maar 12 standplaatsen bijgekomen. Nochtans zegt het beleidsplan Woonwagenbewoners van de Vlaamse overheid dat er 500 standplaatsen moeten bijkomen. ‘ Nog geen fractie van het beoogde aantal werd gerealiseerd. Vandaag krijgen honderden woonwagengezinnen de rekening gepresenteerd van een erg terughoudend beleid waarbij geen enkele Vlaamse regering de nek uitstak,’ aldus Van Bellingen.
Harde afspraken nodig
Daarom zijn er in het volgend regeerakkoord harde en afdwingbare afspraken nodig om te voorkomen dat de aandacht van gemeenten voor het woonwagenbeleid weer verslapt,’ klinkt het.
De minister, bevoegd voor integratie,  zag een belangrijke rol voor gemeenten en steden. Het Minderhedenforum vraagt zich af of de lokale besturen in actie zullen schieten als er geen bindende regels zijn opgesteld. ‘Een eerste stap is een bindend kader waarbinnen gemeenten hun rol moeten spelen. Vrijwillige richtlijnen en vertrouwen op goede intenties van gemeenten: daarmee hebben die kinderen hun recht op onderwijs niet terug.’
Geen einddatum
Nochtans financiert de Vlaamse overheid alle kosten voor de aankoop en de inrichting van een terrein. Het Vlaamse beleidsplan zegt dat er voor iedereen een plaats moet zijn, maar stelt geen einddatum vast tegen wanneer de terreinen er moeten zijn. Deze houding staat haaks op het principe dat de woonwagen als officiële woonvorm erkent sinds 2001. ‘Voor gemeenten is hierdoor het plan niet meer dan een blanco A4.’

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s