Kruispunt maakt plaats voor rotondes.

Kruispunt maakt plaats voor rotondesHLN140109De herinrichting van het kruispunt Driekoningen wordt een verkeerstechnisch hoogstandje. De stad en het Vlaams Gewest raakten het gisteren eens over de plannen. De verkeersknoop wordt ontward met twee rotondes tussen de pijlers van de spoorwegbrug. Fietsers en voetgangers krijgen eigen, met verkeerslichten gestuurde oversteekplaatsen. De wachttijd voor het autoverkeer zou gemiddeld met ruim de helft dalen.

De uitdaging: richt het drukste kruispunt van Sint-Niklaas volledig opnieuw in en zorg ervoor dat álle verkeersstromen vlotter verlopen. De moeilijkheden: de pijlers van de spoorwegbrug die in de weg staan én het feit dat er maar liefst vijf straten samenkomen: de Driekoningenstraat, de noordlaanHofstraat, de Kleine Laan, de Spoorweglaan en de Gasmeterstraat. Let wel: ondertunneling is niet mogelijk omdat de ondergrond er vol nutsleidingen zit. Met die moeilijke opdracht ging een studiebureau de voorbije jaren aan de slag. En met resultaat. Het plan om met twee rotondes te werken is dan wel niet nieuw, het voorontwerp kreeg wel een reeks aanpassingen. Gisteren werd het definitief goedgekeurd door de stad en het Gewest. Dat betekent dat nog dit jaar de aanbesteding kan volgen en de werken in 2015 kunnen beginnen. En dat is niets te vroeg. Het kruispunt Driekoningen staat al lang bekend als de lastigste verkeersknoop van Sint-Niklaas. Tijdens de spitsuren moet de verkeerspolitie present zijn, anders loopt het er gegarandeerd in de soep. Voor vervoersmaatschappij De Lijn is het kruispunt een verschrikking: alle tijdswinst dankzij de busbanen tussen het station, de Grote Markt en het Waasland Shopping Center gaat er weer verloren.

Gommen

PlezantstraatDoor het hele kruispunt weg te gommen en te vervangen door twee rotondes – één op de hoek Hofstraat-Spoorweglaan en één op de hoek Kleine Laan-Driekoningenstraat – zou het verkeer er veel vlotter moeten verlopen. “Dit ontwerp is een zeer innovatieve oplossing. Een dubbele rotonde in combinatie met verkeerslichtengestuurde oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers ertussenin blijkt ideaal. We hebben heel wat simulaties gezien, waaruit telkens blijkt dat er zowel voor het auto-, fiets- als busverkeer opmerkelijke tijdswinst is. De doorstroming is vlotter en de verkeersbewegingen verlopen logischer”, stelt schepen voor Mobiliteit Carl Hanssens (N-VA). Zo blijkt uit een simulatie dat het autoverkeer er maar liefst twee minuten sneller zal passeren tijdens de spitsuren. Nu staat een auto er nog gemiddeld 3,30 minuten aan te schuiven. Dat zal naar 1,30 minuten dalen. Voor bussen wordt die tijdswinst nog spectaculairder. Nu in de gemeentelijke begeleidingscommissie een consensus is gevonden, kan het Agentschap Wegen en Verkeer alles finaliseren, om eind dit jaar over te gaan tot de aanbesteding. De verwachte kostprijs van het project is 2,8 miljoen euro, waarvan de stad 1,4 miljoen euro zal dragen.

HLN,JVS

Een gedachte over “Kruispunt maakt plaats voor rotondes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s