Weet Obama dat hij aan de kant van Al Qaida vecht?

Een korte aanval op SyRobert Friskrië? Neen: een conflict van lange duur.

Als Barack Obama beslist het Syrische regime aan te vallen, zal hij erin geslaagd zijn – voor de allereerste keer in de geschiedenis – de Verenigde Staten aan dezelfde kant als Al Qaida te laten vechten. Wat een bondgenoten! Waren het niet de Drie Musketiers die ‘allen voor één, één voor allen’ riepen voor ze in de aanval gingen? Dat zou de nieuwe strijdkreet moeten zijn als – of wanneer – de staatslieden van de westerse wereld ten oorlog trekken tegen Bashar al-Assad. De mannen die op 9/11 zoveel duizenden slachtoffers hebben gemaakt, zullen dan zij aan zij vechten met het land waarvan zij bijna precies twaalf jaar geleden onschuldige mensen wreed hebben vermoord. Een knappe prestatie van Obama, Cameron, Hollande en de rest van de krijgsheertjes.

Het Pentagon of het Witte Huis zullen dat natuurlijk niet rondbazuinen en Al Qaida zal dat evenmin doen. Toch trachten ze allebei Bashar ten val te brengen. Het Al Nusrafront, een van de afdelingen van Al Qaida, wil dat eveneens. Een en ander opent interessante mogelijkheden. Misschien kunnen de Amerikanen Al Qaida om inlichtingen vragen. Per slot van rekening heeft de groepering strijders op het terrein, iets wat de Amerikanen zelf niet willen. En misschien kan Al Qaida informatie over doelwitten doorspelen aan het land dat meestal beweert dat de aanhangers van die beweging en niet de Syriërs de meest gezochte lieden ter wereld zijn.

Er zullen natuurlijk ironische kantjes aan zijn. Terwijl de Amerikanen in Jemen en Pakistan met hun drones Al Qaida proberen uit te roeien – uiteraard met de gebruikelijke burgerslachtoffers – steunen ze hun tegenstander in Syrië door de vijanden van Al Qaida aan te vallen, geholpen door de heren Cameron, Hollande en andere politici die graag generaaltje spelen. En reken maar dat de VS in Syrië Al Qaida en het Al Nusrafront ongemoeid zullen laten.

Oorlog via YouTube.

Intussen zal de Britse premier alles wat de Amerikanen doen toejuichen en dus op zijn beurt een bondgenoot worden van Al Qaida. Misschien is hij hun bomaanslagen in Londen al vergeten. Misschien – moderne regeringen hebben geen institutioneel geheugen meer – weet Cameron niet hoe sterk zijn en Obama’s uitspraken lijken op de woorden van Bush en Blair, tien jaar geleden. Dezelfde banale verklaringen, vol zelfvertrouwen uitgesproken maar zonder de bewijzen om ze hard te maken.

In Irak begonnen we een oorlog op basis van de leugens van vervalsers en bedriegers. Deze keer is het oorlog via YouTube. Dat betekent niet dat de verschrikkelijke beelden van vergaste, stervende Syrische burgers niet echt zouden zijn. Het betekent wel dat elk bewijs van het tegendeel zal worden onderdrukt. Niemand heeft bijvoorbeeld belangstelling voor de hardnekkige geruchten die in Beiroet de ronde doen, dat drie leden van Hezbollah, die in Damascus aan de zijde van het Syrische regeringsleger vochten, op dezelfde dag door hetzelfde gas werden geveld, naar het schijnt in tunnels. Ze zouden nu in een ziekenhuis in Beiroet worden behandeld. Hoe heeft gifgas van de Syrische regering mannen van Hezbollah kunnen treffen? Tegenwind?

Schietstoel

En nu we het toch over institutioneel geheugen hebben, wie van onze vrolijke staatslieden weet nog wat er de vorige keer gebeurde toen de Amerikanen het opnamen tegen het Syrische regeringsleger? Ik wed dat ze het vergeten zijn. Het gebeurde in Libanon, op 4 december 1983, toen de US Air Force besloot Syrische raketinstallaties in de Bekaavallei te bombarderen. Ik weet het nog heel goed, want ik was in Libanon. Een Syrische Strela-raket – natuurlijk in Rusland gemaakt – raakte een Amerikaanse A-6-jachtbommenwerper. Het toestel stortte neer in de Bekaavallei. De piloot, Mark Lange, kwam om het leven en zijn copiloot, Robert Goodman, werd gevangen genomen en in Damascus opgesloten. Jesse Jackson moest naar Syrië afreizen om hem vrij te krijgen, na bijna een maand vol clichés over ‘een einde maken aan de cyclus van het geweld’. Een ander Amerikaans vliegtuig, deze keer een A-7, werd ook door een Syrische raket geraakt, maar de piloot kon zich boven de Middellandse Zee met zijn schietstoel redden en werd door een Libanese vissersboot uit het water geplukt. Zijn toestel ging verloren.

Ze zeggen natuurlijk dat het een korte aanval op Syrië zal zijn, in en uit, een paar dagen maar. Dat wil Obama graag geloven. Maar denk aan Iran. Denk aan Hezbollah. Ik vermoed dat, als Obama doorzet, dit een conflict van lange duur wordt.

Robert Fisk is de Midden-Oostenverslaggever van de Britse krant The Independent.

© De Persgroep Publishing

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s