Van Bellingen: “Belasting op grofvuil is onwettelijk”.

De belastingheffing op grofvuil door intercommunale MIWA zou onwettelijk zijn. “Hiervoor moet toestemming gevraagd worden aan de gemeenteraad, en dat is niet gebeurd”, zegt oppositiepartij SOS 2012.

De Vlaamse overheid legt op dat steden en gemeenten de gemeentelijke afvalbelastingen moeten berekenen volgens het principe ‘de vervuiler betaalt’. Dat moet de burger aanzetten tot meer en beter sorteren. Daarom is het ophalen en afgeven van grofvuil ook in Sint-niklaas sinds 1 juli betalend. Volgens Wouter Van Bellingen van oppositiepartij SOS-2012 is die procedure niet correct verlopen. “Naast het feit dat men niet koos voor het minimumtarief van 10 euro per kubieke meter, is de belastingheffing niet wettelijk”, zegt Van Bellingen. “De gemeenteraad heeft geen machtiging gegeven aan MIWA. Er kan er dus geen belasting gevraagd worden. Ofwel moet er een bijkomende gemeenteraad bij elkaar geroepen worden ofwel blijft de ophaling van grofvuil gratis tot de volgende gemeenteraad eind augustus. Plus: het sluikstorten in Sint-niklaas zal enkel toenemen. Deze ‘Sint- Niklase ziekte’ leidt tot een vuilere stad en een verminderde dienstverlening aan de bevolking.”

Christel Geerts, voorzitster van MIWA, zal de zaak onderzoeken.”Als blijkt dat er een fout is gemaakt, zal die worden rechtgezet”, aldus Geerts (sp.a). Al is het weinig waarschijnlijk dat de belastinghef- fing wegvalt. Voor de eerste kubieke meter grofvuil betaalt u 40 euro. Per bijkomende kubieke meter betaalt u 30 euro. Grofvuil naar het containerpark brengen kost 30 euro per kubieke meter.

SOPY
© 2013 Concentra

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s