Centrummanager nu aan zet.

Politiek lijkt de weg naar een verkeersvrije Stationsstraat nog niet helemaal open te liggen. Sp.a-Groen vindt de opening van de winkelstraat het uitgelezen moment om die keuze te maken, maar coalitiepartner N-VA wil niet te snel gaan. Het is nu aan de centrummanager om de komende weken een voorstel uit te werken met de handelaars. Bij de Sint-Niklazenaren is er op sociale media alvast wél een consensus: “Doen!”

Dat de handelaars meer en meer gewonnen zijn om de auto uit de Stationsstraat te bannen, was gisteren hét gespreksonderwerp in Sint-Niklaas. Een winkelstraat zonder auto’s lijkt veel Sint-Niklazenaren echt aan te spreken. De beslissing ligt echter in handen van de handelaars en de coalitie van sp.a-Groen en N-VA.

Geheim

Bij sp.a-Groen hebben ze er nooit een geheim van gemaakt dat ze een verkeersvrije winkelstraat willen. Fractievoorzitter Kris Van der Coelden (sp.a) en schepen Christel Geerts (sp.a) zijn absolute voorstanders en ook sp.a-Groen-kartelvoorzitter Willem De Klerck is er duidelijk over. “We hopen dat het draagvlak voor een meer autovrije Stationsstraat de komende dagen en weken verder groeit. De opening van een nieuwe straat is het uitgelezen moment om, in samenspraak met de handelaars, keuzes te maken. We zijn ervan overtuigd dat een nieuwe straat met een meer autovrij karakter een boost kan geven aan het winkelgebeuren.”
Maar bij N-VA is men niet gewonnen voor snelle, grote veranderingen. “Op zaterdag lijkt het een goed begin, maar zeven dagen op zeven verkeersvrij is meteen heel ver springen”, stelt schepen voor Middenstand Carl Hanssens. “Met of zonder auto, dat alleen gaat de straat niet redden. Dit moet passen in een groter verhaal. Ik geloof ook in een winkelwandelstraat, maar niet te vroeg. Ik juich wel toe dat er een opening is om hierover te spreken. En dat het draagvlak bij de handelaars vergroot. Als zij meewillen, zullen we het niet tegenhouden, maar op een gefaseerde manier.”

Opmerkelijk: de oppositiepartijen staan ook niet meer weigerachtig tegenover een autovrije winkelstraat. Open Vld, dat voordien tegen was, wijst het idee niet meer af. “Vroeger was er geen draagvlak bij de winkeliers, maar nu wijzen de neuzen meer in dezelfde richting. Wij zeggen niet neen, maar wel als er een totaalvisie bij is. Ook een mobiliteitsplan met lussen in de binnenstad wordt dan cruciaal.”

Oppositiepartij SOS 2012 van Wouter Van Bellingen zegt volmondig “ja”. Intussen is de discussie ook op de sociale media losgebarsten. Een grote meerderheid van de Sint-Niklazenaren lijkt voor het idee gewonnen. Net als Daniël Ost, die de groenaanplantingen en waterpartijen met studiebureau Grontmij uittekende voor de straat. “Esthetisch heeft een autovrije straat een meerwaarde. Dan kun je er heerlijk flaneren. Cruciaal is wel dat er een meerderheid van de handelaars achter staat.”

Het is nu aan centrummanager Filip Van Bel om een consensus te zoeken. “Ik merk dat handelaars hun mening veranderen, nu ze echt zien wat de mogelijkheden zijn van hun nieuwe straat. Er zijn verscheidene scenario’s mogelijk. Ik moet nu luisteren, voor- en nadelen bekijken en zien of een consensus mogelijk is. Daarna is het aan de politiek. Als er genoeg argumenten zijn om veranderingen aan te brengen, zal ik dat zo overbrengen. We moeten beslissen vóór de paaltjes worden geplaatst, tegen het bouwverlof.”

Een gedachte over “Centrummanager nu aan zet.

  1. Laat ons hopen op een beslissing die ervoor zorgt dat winkelen terug aangenaam wordt in de Stationstraat, waar ouders zich geen zorgen hoeven te maken in de zomer wanneer hun kinderen mee genieten van het mooie lente/zomerweer.

    Iedereen die in de Stationstraat heeft gewandeld sinds de werken ver gevorderd zijn ziet dat de winkelstraat veel opener lijkt, maar daarnaast ook veel rustiger is zonder al het doorgaand verkeer. De winkelstraat moet misschien niet 24 op 24 autovrij zijn, maar zeker wel tijdens de openingsuren van de winkels.

    Men staat op een punt waar het een cruciale keuze kan zijn tussen wel of niet autovrij om terug meer volk te lokken naar onze winkelstraat!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s