Chiro heeft eindelijk nieuwe lokalen.

De Chiro Staderas uit Belsele heeft na jaren sparen, plannen en bouwen eindelijk nieuwe lokalen. Vanaf dit weekend kunnen ze hun barakken – die eigenlijk 60 jaar geleden voor de toenmalige Belgische kolonie Congo waren bedoeld – inruilen voor frisse, nieuwe speel- en slaapruimtes. Daarvoor hebben ze haast letterlijk bergen verzet. Een expeditie naar de 5.137 meter hoge top van de Ararat in Turkije bracht 25.000 euro op.

Begin jaren vijftig van de vorige eeuw werd Chiro Staderas in Belsele opgericht. Maar één probleem: de jongeren hadden geen lokalen. De helpende hand kwam uit onverwachte hoek. De toenmalige minister van Koloniën August De Schryver, die zijn buitenverblijf had in Belsele, was getrouwd met de dochter van de eigenaar van Scheerders Van Kerckhove, het bouwbedrijf uit Sint-Niklaas. Dat bedrijf maakte werfketen en stationsgebouwen voor de toenmalige Belgische kolonie Congo. Een paar van die houten barakken belandden naast de kerk van Belsele. En daar staan ze nu nog.

Asbest

“Maar niet lang meer. Binnenkort worden ze afgebroken door een gespecialiseerde firma. Ze zitten immers vol asbest”, vertellen hoofdleider Freek De Witte en Dirk Van Havermaet van de vzw Oudercomité Chiro Belsele. Naast de barakken is nu het nieuwe lokaal van de Chiro opgetrokken. Het heeft vijf jaar geduurd, van het idee tot de realisatie. “Zoiets is een lang proces. Drie jaar geleden zijn de grondwerken begonnen. Voor de bovenbouw schakelden we het sociaal tewerkstellingsproject Spoor 2 uit Hamme in. Het dak is door ouders van Chiroleden en vrijwilligers gelegd. Het kostenplaatje moesten we nauwgezet in het oog houden.” Jarenlang werden de euro’s opgepot na mosselsoupers, spaghettifestijnen, barbecues en bloemenverkopen. Maar de Chiro verzette ook haast letterlijk bergen om geld in het laatje te brengen. Enkele leden en oud-leiders lanceerden twee jaar geleden een originele stunt. Ze lieten zich sponsoren voor een expeditie naar de top van de berg Ararat in Turkije. Dat is de mythische berg van 5.137 meter hoog, waar volgens de Bijbel de ark van Noë zou zijn gestrand. Heel Belsele leefde mee. “Die expeditie heeft uiteindelijk 25.000 euro opgebracht. Het was een grote benefietactie, met sponsoring, stenenverkoop en zelfs een postkaartenactie. Het heeft in belangrijke mate bijgedragen tot dit nieuw lokaal.” Dat lokaal heeft 220.000 euro gekost, waarvan een groot deel werd gesubsidieerd door de stad, Toerisme Vlaanderen en zelfs de parochie van Belsele. Het is ook erkend door Toerisme Vlaanderen als jeugdverblijfscentrum, waardoor groepen uit heel Vlaanderen er op kamp kunnen.

Op kamp

Voor het eerst sinds het ontstaan zullen de Chiroleden over verwarming, stromend water en sanitair beschikken. Zondag vanaf 14 uur openen de Chirojongens hun nieuwe lokalen. Iedereen kan er een kijkje gaan nemen. Voor meer info over de Chiro: http://www.chirobelsele.be

HLN, JVG

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s