Niet-Belgen maar met veertig naar stembus in oktober.

Ook niet-Belgen kunnen stemmen op 14 oktober, maar een stormloop naar de stemlokalen wordt het niet vanuit die hoek.

Op 14 oktober trekken we met z’n allen naar de stembus voor de gemeente- en provincieraadsverkiezingen.

Maar ook Sint-Niklazenaren die niet de Belgische nationaliteit hebben, kunnen onder bepaalde voorwaarden hun stem uitbrengen. Daarvoor dienen ze zich voor 1 augustus te registreren. Maar in Sint-Niklaas is dat geen succes, zegt SOS 2012-voorzitter Ali Salhi. “Navraag toont aan dat er zich slechts een veertigtal niet- Belgen liet registreren als kiesgerechtigd.

Als je weet dat hier meer dan 2000 niet-Belgen wonen, is dat veel te weinig”, zegt Salhi. “Deze mensen zien het nut van stemmen vaak niet in. Een stad als Sint-Niklaas moet daarop inspelen. Andere centrumsteden verstuurden de informatiefolder van Vlaams minister van Inburgering Geert Bourgeois (N-VA), vergezeld van een registratieformulier. Bij ons zat dat document er niet bij.”

Infosessie

SOS 2012 organiseert daarom op 1 juli om 14.30u in het Masereelhuis in de Truweelstraat een infosessie over de werking van het stadsbestuur en de aankomende verkiezingen.

“We doen dit in samenwerking met sociaal-culturele organisaties en samenlevingswerkers”, zegt OCMW-raadslid Latifah Benlamichich. “Hun rol als doorgeefluik voor informatie is cruciaal. Via hen bereikt de juiste informatie de betrokken personen, maar ook hun rol als vertrouwenspersoon en motivator is essentieel in dit verhaal.”

 HVl, GVA

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s