Home > Pers, Sint-Niklaas, SOS 2012 > Bijen nestelen in fiets van schepen.

Bijen nestelen in fiets van schepen.

De twee bijenkasten op het dak van het stadhuis van Sint-Niklaas zijn alweer weg. Een deel van de bijen zag de fiets van Wouter Van Bellingen als hun nieuwe thuis.

Het bijenexperiment van Sint-Niklaas zit erop. De twee bijenkasten die op het dak van het stadhuis geplaatst werden moesten na amper twee weken alweer verwijderd worden. De keuze van die locatie werd toen op een dosis gezonde argwaan onthaald, maar volgens de vzw Jomi, die het project zou gaan uitvoeren, was de nabijheid van enkele parken en grote tuinen een belangrijk pluspunt. De zoemende kolonie voelde zich inderdaad uitstekend in zijn sas, zo boven op het stadhuis. Iets te goed zelfs, want in één van de twee bijenkasten was een zeer sterke aangroei van het bijenvolk ontstaan. Dat leidde tot overbevolking en gebrek aan ruimte in de kast, waardoor een deel van de bijen begon te zwermen. Deze bijen gingen op zoek naar een nieuwe nestplaats.

Die nieuwe stek vonden ze bij de fiets van schepen Wouter Van Bellingen. ‘Ze hadden zich in de wielkast genesteld’, zegt Van Bellingen. ‘Daar is het lekker warm. Het probleem was gewoon dat in één van de twee kasten twee koninginnen zaten, dus splitst de kolonie zich. Meer was het niet. Dit is trouwens niet het eerste bijenexperiment in de stad. Ook op Tereken en in het KAHO Sint-Lieven zijn er bijen, en dat gaat probleemloos. Ach het was eigenlijk allemaal een beetje paniekvoetbal, zegt Van Bellingen, maar het gaat hem hier over honingbijtjes, niet over agressieve wespen.’

Pieter Durinckx van de Sint-Niklase milieudienst heeft ondertussen een nieuw onderkomen voor de bijenkasten gevonden. ‘Zij krijgen een nieuwe stek op begraafplaats Heimolen’, vertelt hij, ‘maar in afwachting van de verhuis zijn de bijen even terug bij de vzw Jomi’.

PVL, Nieuwsblad

  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: