Bijen zaaien paniek in stadhuis.

De twee bijenkasten op het dak van het stadhuis zijn na twee weken alweer verwijderd. Duizenden bijen veroorzaakten op de binnenkoer en aan de personeelsingang immers heel wat paniek. Dan toch geen goed idee om op het stadhuis 120.000 bijen te houden? “Misschien was het iets te ambitieus”, geeft imker Wim Maes (vzw Jomi) toe.

De bijenkasten werden eind april op het dak van het stadhuis geplaatst. Opmerkelijk, maar volgens de vzw Jomi – die van de stad de opdracht kreeg om imker te spelen – een ideale locatie vlakbij enkele parken en grote stadstuinen. In de bijenkasten werden 6.000 bijen uitgezet. Dat aantal zou snel aangroeien tot 120.000. Maar het ging iets té snel.

Zwerm

Een zwerm van enkele duizenden bijen besloot onlangs plots om een andere nestplaats te zoeken. Enkele dagen lang vloog er een grote bol bijen over de binnenkoer en aan de ingang van het stadhuis. De zwerm koos de fiets van schepen Wouter Van Bellingen om een nieuwe nestplaats te maken. Telkens er iemand voorbijliep, stoof de zwerm uiteen. Paniek alom bij het stadspersoneel. Niemand durfde zijn fiets nog stallen en Wouter Van Bellingen moest het even te voet doen. Genoeg reden voor het stadsbestuur om de bijenkasten al na twee weken te laten verwijderen.

 Schepen voor Milieu Marc Heynderickx (CD&V) is al blij dat niemand werd gestoken. “Gelukkig hadden de bijen zich volgepropt met honing en waren ze niet agressief. Er was wel veel onrust in het stadhuis. Zo’n grote zwerm bijen is schrikwekkend.” Het kabinet van schepen Ben Van Eynde (CD&V) bevindt zich vlak aan het dak waar de twee bijenkasten stonden. Ramen en deuren gesloten houden, was er het devies. “Zo’n bijenpopulatie kan je vergelijken met een stadsbestuur”, legt Van Eynde uit. “Er kan maar één burgemeester zijn. Wel, in zo’n bijenpopulatie mag er ook maar één koningin zijn. Dat was nu niet het geval. De imker had dat moeten zien. Er is een koningin met veel bijen vertrokken.” Schepen Wouter Van Bellingen kan weer ongestoord zijn fiets nemen. “De bijenkolonie had mijn fietszakken uitgekozen als nieuwe nestplaats. Ik heb ook een tiental bijen in mijn kabinet over de vloer gekregen. Ik vind dat zelf niet erg. Ik woon ‘op den buiten’ en ben wel een bijtje gewend.”

Voor imker Wim Maes van de vzw Jomi draaide het bijenproject niet uit zoals verhoopt. “Een beetje gênant, natuurlijk. Misschien was het iets te ambitieus, hoewel er op vele openbare gebouwen bijenkasten staan. Dat er een zwerm bijen vertrekt, is niet ongebruikelijk. Dat ze zich op de fiets van Wouter Van Bellingen hadden gezet, veroorzaakte paniek. Velen waren bang, onterecht. Dit zijn geen gevaarlijke wespen. De bijenkasten krijgen nu een nieuwe stek op begraafplaats Heimolen.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s