Beetje luguber, maar diepzinnig”

Vanaf volgend jaar kan je in Sint-Niklaas op een ecologische manier begraven worden in een bos. Op begraafplaats Heimolen zijn daar boompjes voor aangeplant. Opvallend is de kunstige toets die het project kreeg, met vijftig zwartgeblakerde, verkoolde kastanjebomen. “Misschien een beetje luguber, maar zeker diepzinnig.”

Na Antwerpen wordt Sint-Niklaas de tweede stad in België waar overledenen in een bos kunnen worden begraven. Dat zal gebeuren vanaf 2013, wanneer de jonge boompjes voldoende zijn uitgegroeid. Je zal voor de ecologische ter aarde bestelling kunnen kiezen tussen een biologisch afbreekbare urne van riet, hennep of karton. Die urnen worden begraven rondom de bomen, langs de verschillende wandelpaden van het nieuwe bos. Een kruisje of een gedenksteen wordt niet geplaatst. Er komt wel een plaats waar de namen worden vermeld van de overledenen. Het nieuwe ‘land-art’ project ‘Leven na de dood?’ moet een kunstige toets geven aan het gedenkbos. Een opmerkelijk project, met vijftig zwarte palen. “Verkoolde kastanjebomen”, verduidelijkt Wim Maes van de vzw Jomi, dat al eerder ‘land-art’ op de parkbegraafplaats Tereken bracht. “Dit is een plaats waar veel wordt nagedacht, over het leven, het verleden, de toekomst. Het lijkt op het eerste gezicht misschien sinister of luguber, maar wie verder kijkt, kan meer ontdekken. Aan elke zwarte paal hangt een wit stokje, als teken van hoop. En boven in de palen zitten nestkastjes. Deze palen zullen op termijn opgaan in het bos. We hadden er honderd gepland, maar om budgettaire redenen werden het er vijftig.”

Urnenheuvel

Voor schepen van Begraafplaatsen Wouter Van Bellingen (SOS-2012) een geslaagde invulling. “Deze palen geven het gedenkbos een diepzinnig karakter. Een begraafplaats is nu eenmaal meer dan alleen een plaats waar overledenen worden begraven.” Er is in Sint-Niklaas nu keuze uit vier mogelijkheden om eeuwige rust te vinden: het gewone graf, een columbarium, een urnenheuvel of het gedenkbos. “Vandaag worden al zeven op tien overledenen gecremeerd. Sinds de komst van het crematorium in Sint-Niklaas is dat ongelofelijk toegenomen. Dit gedenkbos is de perfecte aanvulling voor het grotere ecologische bewustzijn.” Wie voor het bos kiest als laatste rustplaats, zal daar niks voor moeten betalen. Er wordt geen concessievergoeding gevraagd, in tegenstelling tot voor een graf of een plaats waar de urne wordt bijgezet. “Voor Sint-Niklazenaren is het gratis. Niet-inwoners betalen alleen een retributie omdat er personeel aanwezig moet zijn bij de begraving in het bos. Dat is 64 euro tijdens een weekend en 32 euro tijdens de week.” Het bos is 3,5 hectare groot. De stad heeft al verscheidene vragen gekregen van mensen die op deze manier willen worden begraven.

JVS, HLN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s