Kunstwerken sieren langste graffitimuur Sint-Niklaas.

De langste legale graffitimuur van België is zaterdag officieel geopend. De 420 meter lange gevel van de spoorwegbrug langs de fietsweg op het Westerplein mag helemaal worden volgespoten.

De grijze stenen langs de drukke fietsweg richting Belsele krijgen steeds meer kleur. En dat is te danken aan grote schare Wase graffitikunstenaars.

“Door deze muur ter beschikking te stellen van de jongeren, willen spoorwegbeheerder Infrabel en het stadsbestuur graffiti op een positieve manier in beeld brengen”, zegt schepen van Jeugd Wouter Van Bellingen (SOS-2012). “We geven de jeugd de kans om op een legale manier de graffitikunst te beoefenen. De locatie van deze muur is daarvoor bijzonder geschikt. De kunstenaars en hun werk hebben veel bekijks, want dagelijks fietsen er hier honderden mensen voorbij.”

Hoe lang zichtbaar?

De zekerheid dat hun tekeningen niet opnieuw worden overspoten, hebben de jonge graffiteurs niet. “De muur is een groot canvas waar de kunstwerken permanent bezichtigd kunnen worden”, weet Hendrikje De Gendt van de stedelijke jeugddienst. “Hoe lang de kunstwerken zichtbaar zijn, is onvoorspelbaar. Ze kunnen altijd worden overspoten. Maar hoe beter het werk, hoe langer het overeind zal blijven.”

Naast het openstellen van deze muur als legale graffitiplek, worden er ook workshops en graffiti-jams georganiseerd. Het stadsbestuur werkt daarvoor samen met partners zoals de jeugdhuizen Kompas en Den Eglantier en Shoe- & Sneakerstore Tarmak. Met de muur wil de stad ook de overlast van illegale graffiti aanpakken. Dat is de op twee na grootste vorm van overlast in de stad. In heel Sint-Niklaas staat zo’n 1500 vierkante meter graffiti. In de zomervakantie worden ook de twee voetgangerstunnels onder het station opengesteld voor legale graffiti.

GVA, BEFO

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s