“Zijn spirit is onbreekbaar”. Katrijn Van de Voorde, de vrouw VOOR Wouter Van Bellingen

De politiek kan een meedogenloze wereld zijn, iets wat schepen Wouter Van Bellingen de voorbije twee maanden als geen ander ondervond. Zijn echtgenote Katrijn Van de Voorde kan ervan meespreken. Ze maakte zijn successen mee, zoals De massatrouw vijf jaar geleden, maar staat ook naast hem nu hij politiek geïsoleerd dreigt te geraken. “Dat Wouter nu zo wordt aangevallen, is natuurlijk niet leuk. Maar het heeft zijn spirit niet aangetast. Zelfs als ik mij zou laten ontmoedigen, ziet hij altijd lichtpuntjes”, vertelt ze in een exclusief interview met deze krant.

Het kan verkeren. Vijf jaar geleden was Wouter Van Bellingen de grote ‘coming man’ in de politiek. Met het massahuwelijk waren de schijnwerpers van de hele wereld even enkel en alleen op hem gericht. Op het podium op de Grote Markt verdrongen de lokale politici zich rond Van Bellingen om ook even in het voetlicht te staan. Amper vijf jaar later wordt er in Sint-Niklaas politiek afgerekend. Plots is zelfs de politieke toekomst van de bekende zwarte schepen onzeker. De breuk met het kartel heeft Van Bellingen ge-isoleerd. Hij staat er nu alleen voor, weliswaar met zijn vrienden van SOS-2012 rond zich. En met zijn echtgenote Katrijn Van de Voorde natuurlijk. “Er is veel gebeurd, maar Wouter blijft er toch vooral rustig bij. Hij weet wat zijn doel is en waar hij voor wil gaan. En hij is niet alleen. Er staat een hele groep naast hem. Mensen die de hele heisa van het massahuwelijk hebben meegemaakt, maar ook nieuwe mensen. Wat er nu ook gebeurt, Wouter weet wat hij wil en dat maakt hem strijdvaardig. Alleen de aanval van het jeugdhuis heeft hem erg pijn gedaan. Wij hebben samen als jong koppel zoveel voor Den Eglantier gedaan. Hij vond dat zo onrechtvaardig.” “Net zoals de weigering van die koppels geen keuze van hem was, heeft hij er ook niet voor gekozen om uit het kartel gezet te worden. Dat Wouter zo wordt aangevallen, is natuurlijk niet leuk. Daarom probeer ik in deze periode politiek en privé nog meer te scheiden. Ook Wouter kan dat goed. Ondanks de strubbelingen heeft hij nog steeds een heel goeie persoonlijke relatie met de familie van Freddy Willockx. Dat staat los van de politiek.”

Lawine

Katrijn Van de Voorde is niet de vrouw die zich met de job van haar man gaat moeien. “Ik ben geen politicus. De enige raad die ik hem geef, is dat hij zichzelf moet blijven. 2007 was als een sneeuwbal die een lawine werd. Ondertussen zijn we wat jaren verder. Het waren zeer woelige jaren en er is veel gebeurd. Wat anderen misschien in een hele politieke loopbaan meemaken, gebeurde bij hem in een paar jaar. Hij heeft er de voorbije jaren wel eens aan gedacht om iets helemaal anders te gaan doen. Op momenten dat de kinderen geconfronteerd werden met de neveneffecten van de politiek bijvoorbeeld. Wouter is zelden thuis. Als onze achtjarige dochter in plaats van een verjaardagsfeestje een weekendje voor het gezin vraagt, dan besef je dat we de ‘family time’ moeten koesteren.”

Enthousiasme

Heeft zes jaar politiek zijn enthousiasme aangetast? “Ondanks het feit dat hij 40 jaar wordt, is dat niet veranderd. Dat hij schepen van Jeugd is, zal wel helpen. Hij is niet cynischer geworden. Hij blijft het altijd van de positieve kant bekijken. Waar ik mij eerder zou laten ontmoedigen, ziet hij altijd lichtpuntjes. Wat de toekomst brengt, zullen we wel zien. Wouter heeft altijd mensen willen helpen. Politiek is op dit moment voor hem de manier om dat te doen. Als de politiek wegvalt, gaat hij wel op zoek naar een andere manier om dat te bereiken.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s