We hebben de showman ingeruild voor een klepper. Freddy Willockx rekent af met Wouter Van Bellingen.

Nog niet zo heel erg lang geleden was Wouter Van Bellingen de coming man van Sint-Niklaas. Die tijden lijken definitief voorbij.

Als de gemeenteraadsverkiezingen op verschillende plaatsen de gemoederen beginnen te beroeren, dan geldt dat zeker voor Sint-Niklaas. Het linkse front heeft er woelige tijden achter de rug. Begin dit jaar zetten sp.a en Groen hun progressieve kartelpartner SOS 2012 aan de kant. Het eindpunt van een samenwerking die al erg lang spaak liep volgens de eerste twee. Wouter Van Bellingen, kopman van SOS 2012 en bekend als de eerste zwarte schepen van het land, probeerde de brokken nog te lijmen. Tevergeefs.

“Begrijp ons nu niet verkeerd, we zijn niet rancuneus”, benadrukt Freddy Willockx. “Veel woorden wil ik er niet meer aan vuil maken.” Al blijkt dat makkelijker gezegd dan gedaan. “Twee jaar geleden is de miserie begonnen”, windt Willockx zich even later toch op. “Er is één ding waar ik op sta. Dat de schepenen verantwoording afleggen aan hun bazen, de gemeenteraadsleden. En plots ontbreekt Wouter Van Bellingen. Zonder verwittiging. Hij vond het belangrijker om in Sterren op de dansvloer(Van Bellingen nam in 2010 deel aan het vtm-programma, avb) te staan. Vanaf dan is het constant wat geweest.” Willockx is een monument in Sint-Niklaas. “Al 41,5 jaar gemeenteraadslid”, zegt hij niet zonder trots. Als lijstduwer in oktober wil hij daar nog zeker een ambtstermijn aan toevoegen. Minister van Staat is hij ook. En ex-burgemeester ondertussen eveneens. In 2010 gaf Willockx de fakkel door aan Christel Geerts. Officieel houdt Willockx zich nu op de achtergrond. Zegt hij zelf. Geerts en kartelpartner Sofie Heyrman, schepen voor Groen, en in oktober respectievelijk eerste en derde op de gezamenlijke lijst, schieten in de lach en wisselen veelbetekende blikken uit.

Extreem links of rechts?

Niet dat ze de ergernis van Willockx niet delen, integendeel. Geerts: “Op een gegeven moment lezen we in de krant dat Van Bellingen optrekt met personen aan de linker dan linkse zijde (doelt o.a. op oprichter van Rood!, Erik De Bruyn, avb). Op dezelfde dag laat een van zijn partijgenoten zich erg scherp uit tegen stakers en het syndicale apparaat. Waar staan die dan voor?” Want het wordt nog gekker, weet Willockx. “Onlangs hoorde ik dat ze aan Open Vld gevraagd hebben om een kartel aan te gaan. Snapt u wat we bedoelen? Extreem links, rechts, wat is het nu? SOS is een ongeleid projectiel, de vriendenclub van Wouter.

” Sp.a en Groen zijn met andere woorden opgelucht dat ze van Van Bellingen en co verlost zijn, “in het belang van de stad”. Gevolg is hoe dan ook dat de kandidatenlijst voor 14 oktober herbekeken moest worden. De gaten die SOS 2012 geslagen heeft, moesten nog opnieuw worden opgevuld. Niet in het minst de tweede plaats die voor Van Bellingen was gereserveerd. In de plaats is nu “een klepper” aangetrokken, verzekert Willockx. “We hebben show ingeruild voor kwaliteit. Een sympathieke show, dat wel.” Die kwaliteit zal moeten komen van Herman De Vleeschhouwer, directeur van de Sint-Niklase muziekacademie. Enkele jaren geleden was hij in de running om kabinetsmedewerker te worden van Vlaams onderwijsminister Pascal Smet (sp.a). Willockx mag Van Bellingen dan bestempelen als een showman, van persoonlijke problemen is geen sprake. “Het lag misschien minder aan Wouter dan aan de structuur van SOS.” De vrouwelijke collega’s hebben hun bedenkingen. “Wouter heeft de burgemeesterswissel nooit geaccepteerd.” Willockx geeft toe dat er misschien wel wat persoonlijke ambities spelen ook. “Het heeft bij Wouter wel in de onderbuik gezeten. De eerste zwarte burgemeester van België…”

“We moeten ons nu focussen op ons eigen project voor 2018”, zegt Heyrman. Klopt, zegt burgemeester Geerts. “Wij hebben het daar nooit meer over. De sfeer is nu ook zoveel beter binnen ons kartel.” Sp.a en Groen maken zich dan ook geen al te grote zorgen tegen oktober. “De splitsing met SOS 2012 zal ons wel enkele procenten kosten. Maar we hebben vertrouwen.”

AVDB, De Morgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s