Nieuw ecologisch gedenkbos Heimolen herbergt 10.000 begraafplaatsen Sint-Niklaas.

De aanplanting van een nieuw 2,5 hectare groot gedenkbos op begraafplaats Heimolen is dinsdag gestart. In de de nieuwe zone kunnen 10.000 mensen op een ecologische manier begraven worden.

De leerlingen van het land- en tuinbouwcentrum Isidorus steken de komende dagen de handen uit de mouwen op Heimolen. Ze duwen er tweehonderd bomen en zevenduizend andere stukken plantgoed in de grond. Dat moet uiteindelijk uitgroeien tot een nieuw begraafbos.

“De bedoeling is dat er in een eerste fase 10.000 mensen kunnen begraven worden”, legt schepen voor Begraafplaatsen Wouter Van Bellingen (SOS-2012) uit. “Midden in het begraafbos komt er ook een nieuwe asweide.” Op dit moment wordt reeds meer dan zestig procent van de overledenen gecremeerd en verstrooid of in een urne begraven. Alle begraafplaatsen van Sint-Niklaas beschikken daardoor over verscheidene perken, een aantal columbaria, urnenvelden en een asweide.

“Op het begraafpark Heimolen kan een urne sinds enkele jaren worden bijgezet op een urnenheuvel”, zegt Van Bellingen. “Deze heuvel is uniek qua begroeiing en opbouw, maar zorgt voor een natuurlijke laatste rustplaats. Wie vandaag voorbij dit begraafpark rijdt, merkt dat het populierenbos gerooid werd. Dit kunstmatig aangelegd bos maakt plaats voor een gedenkbos. Hier kunnen in de toekomst rondom bomen ecologisch afbreekbare urnen begraven worden. In het gedenkbos ligt de nadruk vooral op ecologie, natuur, rust en sereniteit.”

BEFO, GVA

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s