Op de parkbegraafplaats Heimolen is de inrichting van een 2,5 hectare groot begraafbos van start gegaan. Daar wordt een nieuwe en ecologische manier van begraven mogelijk, waarbij de gecremeerde overledene in een biologisch afbreekbare urne tussen de lindebomen de eeuwige rust vindt.
In deze periode weerklinkt overal de bekende Vlaamse carnavalskraker ‘En als we dood zijn, groeit er gras op onzen buik’. Dat wordt binnenkort écht realiteit op parkbegraafplaats Heimolen in Sint-Niklaas. Daar kunnen overledenen worden begraven in het groen tussen de bomen, zonder zerk, naamplaatjes of kruisjes. Terug naar de natuur, kortom. Op de Sint-Niklase begraafplaats zijn de voorbereidingen volop aan de gang voor de inrichting van het gloednieuwe begraafbos. Leerlingen van de Land- en Tuinbouwschool steken er samen met de stedelijke groendienst de handen uit de mouwen om in totaal 7.250 bomen te planten. Niet aan elke boom zullen overledenen worden begraven. Dat kan alleen in een zone van tien meter breed doorheen het bosgebied van 24.500 vierkante meter.
Lindebomen
“Daar komen 200 grote lindebomen te staan. In het begin kunnen er vier overledenen per boom worden begraven. Na tien jaar zullen er zes mensen per boom kunnen worden begraven. Dit begraafbos zal dus heel lang meegaan. Hoe meer tijd, hoe meer begravingen er zelfs mogelijk zijn”, schetsen schepen voor Begraafplaatsen Wouter Van Bellingen (SOS-2012) en de stedelijke tuinarchitect Tom Arens. Het aantal crematies stijgt intussen fors. Vandaag worden al bijna zeventig procent van de overledenen gecremeerd. Op de parkbegraafplaats Heimolen zijn er daarvoor een aantal columbaria en urnenvelden ingericht. In het nieuwe begraafbos komt er ook een centrale open plaats die als asweide zal worden gebruikt. “En verder komen er doorheen het begraafbos ook wandelpaden, rustpunten en plaatsen met bloemen en grassen. De klemtoon ligt op rust, sereniteit en ecologie. Geen taboes meer. We veranderen mee het beeld van de klassieke begraafplaats in steen naar een laatste rustplaats in het groen. Daar is durf voor nodig, maar met de begraafplaats Heimolen hebben we ons al op meerdere vlakken een voorloper getoond”, aldus Van Bellingen. De eerste begraving in het begraafbos zal ten vroegste in het najaar kunnen gebeuren. De bomen en de groenaanplantingen moeten eerst voldoende kunnen groeien. Voor de aanleg van dit deel van de begraafplaats heeft de stad een budget voorzien van 125.000 euro. Het Vlaams Agentschap voor Natuur en Bos geeft een subsidie van 10.000 euro voor de herbebossing