Oorlog om ‘laatste 100 dagen’.

De laatstejaars van het middelbaar vieren volgende week hun laatste 100 dagen. En voor het eerst in de Sint-Niklase geschiedenis zullen ze daarvoor een keuze moeten maken. Jeugdcentrum Den Eglantier, dat al 25 jaar de festiviteiten organiseert, kreeg te horen dat jeugdschepen Wouter Van Bellingen (SOS-2012) ook zijn fiat heeft  gegeven voor een 100 dagen-fuif in ’t Bau-huis. Bij Den Eglantier  kunnen ze niet lachen met de plotse concurrentie, temeer omdat er volgens hen geen overleg is geweest.

Het is nooit eerder gebeurd dat er in de stad twee 100 dagen-fuiven plaatsvinden voor de laatstejaars van het secundair. Op vrijdag 9 maart kunnen de jongeren zowel naar het traditionele 100 dagen-feest in Den Eglantier, als naar een evenement rond de 100 dagen in ’t Bau-huis. En dat heeft een heuse 100 dagen-oorlog tussen de organisatoren tot gevolg. Vooral het jeugdcentrum op het Sint-Nicolaasplein vreest het ergste, zeker in het jaar waarin het op een speciale manier de 25ste 100 dagen-fuif wilde vieren. De fuif in ’t Bau-huis dreigt immers een pak jongeren weg te lokken. Dat laatste evenement wordt georganiseerd door café De Casino-uitbater  Steve Vonck, Viva Lola-organisator Jo Van Bockstal en de uitbater van café ’t Hemelrijk Youri Brocard.

 Het bestuur van jeugdcentrum Den Eglantier houdt geen blad voor de mond en viseert jeugdschepen Wouter Van Bellingen (SOS-2012). “Wij organiseren al 25 jaar de enige echte 100 dagen-fuif. Pas vier weken geleden zijn we te weten gekomen dat we concurrentie  krijgen”, briesen Wim De Beul en Liesbet Cuynen. “Dat is zonder enige uitleg van de schepen gebeurd. We betreuren  enorm dat er een parallel evenement wordt opgestart door een commerciële vzw, waarin onder meer zijn partijgenoot zit van SOS-2012, Steve Vonck. Beide heren groeiden nochtans op in ons jeugdhuis. Ze weten als geen ander dat we de opbrengst nodig hebben. Toch pleegt de schepen van Jeugd verraad. Wouter, dit zal je een pak minder jeugdige stemmen opleveren.”

 Schepen Van Bellingen zelf is verrast door de uithaal van Den Eglantier. “We zijn al jaren vragende partij om van de 100 dagen  weer een evenement met uitstraling te maken. Er is tevergeefs geprobeerd om een overleg op te starten met het jeugdcentrum. In tegenstelling tot een hele reeks succesvolle fuiven krimpt de 100 dagen-fuif elk jaar, van 8.000 bezoekers in 1994 naar nog 900 bezoekers vorig jaar. En steeds meer zien we dat jongeren naar Gent gaan om te feesten. Meerdere fuiven op hetzelfde moment zijn  eerder een aantrekkingspool dan concurrentie. Ik ben nog het meest ontgoocheld dat er nooit een vraag tot gesprek is geweest van Den Eglantier.”

Traditie

Volgens organisator Steve Vonck van de fuif ‘Last hundred’ in ’t Bau-huis is er wél overleg geweest met Den Eglantier. “Na Nieuwjaar ben ik er langs geweest om ons evenement aan te kondigen, hoewel ik niet om toestemming moet vragen. Het jeugdhuis heeft geen patent op de 100 dagen. De jongeren hebben inderdaad de traditie, maar ze zijn er ook in geslaagd om het van een succesvol evenement te herleiden tot een klein fuifje. Sint-Niklaas is een scholenstad. Het laatste 100 dagen-gebeuren moet beter kunnen.”

JV, HLN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s