Financiële steun voor uitwisselingsprojecten Sint-Niklaas.

Sint-Niklaas haalt de banden met steden binnen en buiten Europa verder aan. De samenwerking met Al Hoceima en Tabor is officieel gemaakt. Twee scholen krijgen een toelage voor een uitwisselingsproject.

De gemeenteraad van Sint-Niklaas besliste in december om het klassieke verzusteringsproject, dat dit jaar zijn vijftigste verjaardag viert, op een nieuwe leest te laten verdergaan. Uitwisselingen zijn nu ook mogelijk met de Tsjechische stad Tabor. En vanaf dit jaar kunnen niet enkel scholen, maar alle erkende verenigingen hun grenzen verleggen. “Met Tabor hebben we al contacten sinds 2001. Verschillende clubs, zoals bijvoorbeeld Tussen Pot en Pint, zijn al naar Tsjechië afgereisd”, verduidelijkt schepen voor Internationale Samenwerking, Wouter Van Bellingen (SOS 2012). “En we merken dat niet alleen scholen geïnteresseerd zijn in verzustering. Daarom breiden we de mogelijkheden voor sociaal toerisme en voor culturele uitwisselingen uit naar alle erkende verenigingen.”

Ook buiten Europa

Ook steden buiten Europa staan al een tijdje op het programma. Naast projecten in Senegal en de economische samenwerking met Suqian in China, wordt een samenwerkings-overeenkomst ondertekend met de Marokkaanse partnerstad Al Hoceima, waar de meerderheid van de Marokkaanse gemeenschap in Sint- Niklaas van afkomstig is. Hierdoor wordt de samenwerking na twee jaar officieel gemaakt.

Toelage

Bassischool Sint-Camillus en Technisch Instituut Sint-Carolus krijgen van de stad een toelage van 2500 euro om hun uitwisselingsprojecten te ondersteunen. Het Hoger Beroepsonderwijs Verpleegkunde in Sint-Carolus kan zo rekenen op een extra financieel ruggensteuntje tijdens de uitwisseling met Al Hoceima in september van dit jaar. “We plannen een samenwerking met het IFCS, de school voor verpleeg- en vroedkundigen in Al Hoceima en met het ziekenhuis Mohammed V”, zegt Kaat Roose, docente verpleegkunde. “Acht laatstejaarsstudenten zullen gedurende vier weken stage lopen. We hebben hen geselecteerd op hun kennis van het Frans en op hun motivatie. De bedoeling is dat de uitwisseling op termijn in twee richtingen verloopt. Het akkoord daarvoor moet nog ondertekend worden door de Marokkaanse overheid. We wachten in spanning af.”

Sint-Camillus

Bassischool Sint-Camillus ging in het schooljaar 2010-2011 van start met een samenwerking met Izzemouren op het platteland van Al Hoceima. “We zijn meegegaan met een delegatie van de stad en we hebben meteen afspraken gemaakt om de uitwisseling zo snel mogelijk tot stand te laten komen”, licht directrice Ilse Martens toe. “In de paasvakantie organiseren we een culturele reis voor leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar. We hebben de reis bewust in de paasvakantie gepland zodat de lessen niet in het gedrang komen. Inschrijven gebeurt volledig op vrijwillige basis en voor de ouders bestaat de mogelijkheid om op eigen kosten mee te gaan. Op die manier willen we de kinderen een nieuwe cultuur laten opsnuiven in een beschermd kader.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s