Vlaamse post voor Di Rupo: Taalbad in het Waasland.

Fikry El Azzouzi, auteur van de roman ‘Het schapenfeest’, stuurt de premier een brief uit Sint-Niklaas.

Geachte premier,

Ik weet dat je het druk hebt met de financiële crisis en de sociale onrust, maar kom toch eens langs in de hoofdstad van het Waasland. Van alle steden zal Sint-Niklaas je het meest bevallen. Omdat Sint-Niklaas er nu eenmaal op alle vlakken met kop en schouders boven uitsteekt. Andere steden roepen het graag, wij zijn het gewoon.

We kunnen afspreken aan het station en dan zullen we samen door de stationsstraat wandelen. Als je beducht ben voor de nukkige Vlaming, dan wil ik gerust je hand vasthouden. Wees gerust, de Sint-Niklazenaar zal je niet aanspreken, hij zal hoogstens eens opkijken.

We kunnen in de stationsstraat ook een koffie drinken. Daar kan ik proberen uitleggen wat een Vlaming is? Er zijn dikke Vlamingen, dunne Vlamingen, hardwerkende Vlamingen, lelijke Vlamingen, islamitische Vlamingen, katholieke Vlamingen, irritante Vlamingen, Vlamingen die zich geen Vlaming willen noemen en toffe Vlamingen. Die vind je uiteraard in Sint-Niklaas.

Wist je dat de beste schrijver van het Nederlandse taalgebied uit Sint-Niklaas komt? Zijn boek Sprakeloos is een lofzang voor elke Sint-Niklazenaar. Je moet het boek zeker eens lezen. Niet in het Frans, probeer het te lezen in het Nederlands. De Vlaming houdt van mensen die proberen.

Ik weet dat Nederlands een zeer moeilijke taal voor je is. De Sint-Niklazenaar begrijpt dit, hij weet dat de ene aanleg heeft voor talen en de andere aanleg heeft voor truien breien.

Vraag anders aan Tom Lanoye of hij je wilt bijscholen? Hij zal er zeker voor open staan. Blijf ook minstens een week in Sint-Niklaas voor een taalbad. Ga naar de bakker, naar de slager, spreek de postbode aan en geloof mij, mijnheer Di Rupo, je krijgt zoveel zelfvertrouwen van de Sint-Niklazenaar dat je sommige politici in hun eigen moedertaal onder tafel praat. Hoewel dat bij sommige politici weer niet zo moeilijk is. Sint-Niklaas is de stad die ervoor zal zorgen dat je op het Groot Dictee der Nederlandse taal geen modderfiguur slaat. Dat is Sint-Niklaas, een ambitieuze stad.

Misschien kunnen we na de koffie verder wandelen tot aan de grote markt. We hebben misschien niet het mooiste marktplein, maar wel de grootste.

Enkele dagen geleden was het hier kermis. Jammer dat je niet gekomen bent. Je kon smoutebollen eten of een hamburger. Je kon het ook bij een suikerspin houden. Aan je lijn te zien, ben je geen grote eter. Probeer toch te tonen dat je volks bent. Daar houdt de Vlaming van. Er is nu een ijspiste in de plaats van de kermis gekomen. Zou schaatsen meer iets voor jou zijn? Ik zie je al een kür rijden en elegante pirouettes maken, want je bent toch wel een beetje een poseur. Maar je poederdoosje bovenhalen of pronken in een Speedo, dat kun je beter achterwege laten. De Vlaming houdt niet van aanstellers, maar voor sommige Vlamingen is het nooit goed genoeg.

Je kunt veel leren over Sint-Niklaas. Hier moet het vooruit gaan, want je bent toch een beetje traag. Het land lag op de rand van de afgrond en je bleef de onderhandelingen voeren op je dooie gemak, alsof er geen vuiltje aan de lucht was. Daar moet je zeker aan werken.

Alles wat een grootstad heeft, dat hebben wij ook. Parkeerboetes, putten in de weg, oudjes die te traag rijden, de schoolgaande jeugd die soms als een zwerm wespen tevoorschijn komt en natuurlijk ook allochtonen. Als arme migrantenzoon heb je sowieso al de sympathie van de Sint-Niklazenaar. Hier houden ze niet van een fils-à-papa.

Als premier moet jij de Vlaming de weg wijzen. Begrijp dat de Vlaming het soms moeilijk heeft, de Vlaming wil weten wie hij eigenlijk is. Laat je inspireren door Sint-Niklaas, doe regelmatig je ronde door Vlaanderen en geef gerust iets zoets.

 

Met vriendelijke groet, Fikry El Azzouzi

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s