Eerste graffiti-straat ingekleurd.

Graffiti-kunstenaars hebben het voorbije weekend het straatje tussen de Ankerstraat en Zwijgershoek volledig ingekleurd. Het is meteen de eerste permanente graffiti-straat in Sint-Niklaas. Binnenkort komen er ook nog een aantal gedoogzones waar graffitispuiters ongestoord hun gang kunnen gaan.

Meer dan vierhonderd spuitbussen lagen er opgestapeld. Dj’s hadden hun platenspelers meegebracht, er was een bar en zelfs een kunstmarktje. Maar de meeste aandacht ging natuurlijk uit naar het werk van de graffiti-kunstenaars in het steegje tussen de Ankerstraat en Zwijgershoek. Zij brachten er permanente kunstwerken aan op de muren. Het steegje stond vroeger bekend als het ‘graffiti-steegje’. Inmiddels bouwde de Sint-Niklase Huisvestingsmaatschappij er een appartementsgebouw en leek het steegje propere, witte muren te krijgen. “Maar omdat het altijd een gevoelige plaats is geweest voor illegale graffiti is de kans groot dat dat ook in de toekomst het geval zal zijn. Daarom hebben we in overleg met de huisvestingsmaatschappij de knoop doorgehakt om hier een permanent kunstproject van te maken. Het geeft kleur en energie aan deze buurt”, aldus schepen van Jeugd, Wouter Van Bellingen (SOS-2012).

Zwitserland

Graffiti-spuiters konden ontwerpen indienen bij de jeugddienst, die vervolgens door een jury werden beoordeeld. Zo kregen enkele leerlingen van de kunstacademie en een klas van het Atheneum de kans om hun werk op de muren te spuiten. Ook de gekende Zwitserse graffiti groep ‘IKS Crew’ was van de partij. De Sint-Niklase graffitispuiter Cazn nam hen mee naar de graffiti-straat. “Het is een mooie dag. We ijveren al vijftien jaar voor deze graffiti-straat. De stad of de buurt moet geen schrik hebben dat er nu nog zal gespoten worden hier. In het wereldje is er respect en is er een ongeschreven regel dat je niet raakt aan elkaars werk.”

Perfecte locatie

De 32-jarige Timothy Bauwens was bezig aan een enorme ‘masterpiece’, wat uiteindelijk twee volle dagen in beslag nam. “Het is eenperfecte locatie om zoiets te doen. Dit steegje leent zich perfect voor dit project. Ik ben zelf al meer dan tien jaar bezig. Ik moet eerlijk bekennen dat ik deze muren al lang op het oog heb!”

Deze eerste graffiti-straat maakt deel uit van een heel graffiti-beleidsplan. “Verder plannen we nog een aantal gedoogzones waar graffitispuiters ongestoord hun gang kunnen gaan. Op die manier willen we de illegale graffiti en de hinderlijke tags aanpakken”, aldus Van Bellingen. “Eén legale spuitzone komt er op een grote muur langs het fietspad naar Belsele aan het Westerplein. De muur zal regelmatig weer wit geschilderd worden, zodat er regelmatig nieuwe werken kunnen verschijnen. Met de NMBS overleggen we nog verder voor de inrichting van een graffitizone in de tunnelkokers onder het station.”

JOVE, HLN

2 gedachten over “Eerste graffiti-straat ingekleurd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s