Samenwerken met Marokkaanse stad.

Een delegatie uit Sint-Niklaas heeft in de Marokkaanse plaats al-Hoceima de basis gelegd voor een samenwerking tussen beide steden. In de Wase hoofdstad wonen 2.500 Marokkanen met roots in de streek. Vanaf 2011 is het de bedoeling jongeren uit Sint-Niklaas tijdens schoolvakanties op inleefreis naar al-Hoceima te sturen

Sint-Niklaas is sinds mensenheugenis verzusterd met Gorinchem in Nederland, Schongau in Duitsland, Abingdon in Engeland en Lucca in Italië. Aan de jumelagelijst is het voorbije decennium het Tsjechische Tábor toegevoegd. Ook met Tambacounda in Senegal onderhoudt Sint-Niklaas sinds 2007 warme banden.

De Wase hoofdstad overweegt nu een ‘internationale samenwerking’ met al-Hoceima op te zetten. Die havenstad ligt in het noorden van Marokko, aan een beschutte baai aan de Middellandse Zee. ‘De meeste Sint-Niklazenaars met Marokkaanse roots stammen uit al-Hoceima en omgeving. Het gaat om naar schatting 2.500 inwoners’, weet Ali Salhi.

Het OCMW-raadslid, zelf van Marokkaanse komaf, maakte deel uit van een negenkoppige delegatie uit Sint-Niklaas, die net terug is van een missie van één week in al-Hoceima. De groep, met ook schepenen Wouter Van Bellingen en Ben Van Eynde, onderzocht de mogelijkheid om beide steden te laten samenwerken op vlak van jeugd, onderwijs, cultuur en vrouwenbewegingen.

De diversiteitscoördinator van de Katholieke Hogeschool (KaHo) Sint-Lieven uit de Hospitaalstraat reisde mee af. ‘Onze collega’s daar bieden drie van de zes richtingen van Sint-Lieven aan: verpleegkunde, vroedkunde en de leraarsopleiding voor de lagere school’, ontdekte Trui Masschelein. ‘We kunnen docenten en studenten uitwisselen.’

Het stadsbestuur hoopt sowieso dat lagere en middelbare scholen uit Sint-Niklaas en al-Hoceima zullen verzusteren. ‘Dat hoeft niet met over-en-weer reizen te gaan. Dankzij het internet kan het ook virtueel, via webcam’, stelt Els Cant, deskundige internationale samenwerking op het stadhuis.

Vanaf 2011 is het de bedoeling jongeren uit Sint-Niklaas tijdens schoolvakanties op inleefreis naar al-Hoceima te sturen. ‘De groepen moeten gemengd zijn. Daarmee bedoelen we: Vlaamse en Marokkaanse Sint-Niklazenaars’, besluit Ali Salhi.

Plaats een reactie