Stad pakt speelpleinen aan.

Inspraak. Na jaren van windstilte rond de verhoopte speelterreinen, is Sint-Niklaas nu volop bezig met een inhaalbeweging. Vogelnesten, klimnetten en bruggen: de kinderen mogen de wetten stellen.

“Veel van de openbare speelterreinen in Sint-Niklaas waren tot voor kort kaal en te klassiek ingericht. We brengen daar nu geleidelijk aan verandering in. Dit najaar werden opnieuw drie terreinen heringericht”, aldus jeugdschepen Wouter Van Bellingen (SOS-2012).

Momenteel zijn er in Sint-Niklaas een dertigtal stedelijke speelpleinen. Elk jaar komen er nieuwe speelterreinen bij. Zo wordt voortaan bij elke nieuwe verkaveling plaats vrijgemaakt voor een buurtplein. De kinderen kunnen voortaan ook zelf mee beslissen welke speeltuigen er komen. Dat gebeurde al in het Reynaertpark en in het Wallenhof. Vorig jaar kwamen ook de speelpleinen in de Populierenwijk, Kroonmolenplein, Schommelaarstraat en Dillaertwijk aan bod.

De kinderen van de Klokkedreef werden eind 2008 bevraagd over hun wensen voor een pleintje in de straat. Ze kozen voor een klimcombinatie met een vogelnest, klimnetten, een brug en een lange glijbaan. Eind oktober werd het pleintje een kleurrijk speeleilandje in de stad.

Enquête bij kinderen

In de buurten Hemelsbreedte en de Papenakkerwijk in Sinaai werd deze zomer een enquête gehouden bij de kinderen. Resultaat is dat op het terrein Hemelsbreedte een van de weinig gebruikte petanqueterreinen is omgevormd tot een speelzone met een klimtoren en een veerbeestje. In de Papenakkerwijk is een ontmoetingsplaats voor tieners gecreëerd met een zithoek en een openlucht-gezelschapsspel. Er kwam ook een speelzone voor de kleine kinderen met een veerbeestje, een glijbaan, een speel-auto en een klimpiramide. Er werd ook een speelheuvel aangelegd tussen het voetbalterrein en de speelzone. “Het is hier echt leuk nu. En zeker omdat het nu vakantie is!”, joelen de kinderen.

“De speeltoestellen maken van de pleinen een plaats waar jongeren elkaar in hun vrije tijd kunnen ontmoeten. Het geeft bovendien kleur aan de hele buurt”, aldus Van Bellingen.

JOVE, GVA

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s