Luchtdoop voor Chinese delegatie.

Vrede en vriendschap. Een delegatie uit het Chinese Suqian komt de ballonstad verkennen.

De Chinezen komen op tegenbezoek nadat een Wase delegatie van Interwaas en Kaho Sint-Lieven in oktober van vorig jaar richting Suqian trok. Het gezelschap arriveerde donderdag. Vrijdagvoormiddag stond een bezoek aan de Waaslandhaven op het programma. In de namiddag waren hightechbedrijven Verhaert in Kruibeke en Newtec en Kaho Sint-Lieven in Sint-Niklaas aan de beurt. Een delegatie van Interwaas en Voka Kamer van Koophandel ging mee op stap. Vandaag, zaterdag, krijgen de Chinezen hun luchtdoop per ballon op de Grote Markt tijdens de Vredefeesten.

“Echt zaken doen, is er voorlopig nog niet bij”, vertelt schepen van Internationale Betrekkingen Wouter Van Bellingen (SOS 2012 “Het komt er nu nog vooral op aan elkaar te leren kennen. Pas dan kan je over zaken beginnen praten. De toekomst van de wereld ligt in China. Een halve eeuw geleden had je de Europese verzusteringsgedachte. Als stad knoopten we ook al banden aan met Tambacunda in het Afrikaanse Senegal. Banden met China zie ik als de logische volgende stap.”

Verkeerd beeld

Qiang Zhao van het de stedelijke dienst Buitenlandse zaken van Suqian zit op dezelfde golflengte. “De wereld is een dorp geworden. Vrede en vriendschap, het onderwerp van de Vredefeesten, vinden wij ook belangrijk. Het Waasland heeft veel gemeen met de regio Seqian. Ik merk hier veel groen en water, net als bij ons. Veel mensen hebben een verkeerd beeld van China. Wij organiseren ook veel feesten. Een ballonhappening is daar nog niet bij, maar we werken eraan. Dit weekend gaan we er zeker voor samenzitten.”

De kans is groot dat in september Sint-Niklaas officieel verzustert. In oktober van volgend jaar volgt een nieuw bezoek aan Suqian.

KODE, GVA

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s