Zeescouts krijgen thuishaven.

De 75 leden van Seascouts Mercator Waasland krijgen na 22 jaar rondzwerven eindelijk een eigen thuishaven: in een stukje bos aan het Sint-Niklase recreatiedomein De Ster. In één adem komt er ook een langverwachte oplossing voor Akabe, een Sint-Niklase scoutsafdeling voor jongeren met een handicap.

Het was 1987 toen Seascoutsgroep Mercator Waasland werd opgericht in Temse. “In al die jaren hadden we nooit een eigen lokaal. In Temse konden we terecht bij de plaatselijke watersportvereniging. De juniors en seniors bleven later in Temse, waar ze momenteel alleen nog een ligplaats hebben. De zeehondjes, welpen en aspiranten konden in Sint-Niklaas gebruik maken van de sporthal op recreatiedomein De Ster. Toen we daar weg moesten, volgde een container in het jeugdcentrum Heywijck”, blikken Joke Bosch en Carmen Van Nyvelseel terug op de bewogen geschiedenis.

Ondanks het feit dat ze ruim twee decennia lang niet eens een eigen lokaal hadden, hielden de zeescouts het hoofd boven water, zodat ze nu zelfs 75 leden tellen. In het Sint-Niklase stadsbestuur vonden ze een bondgenoot. “Elke jeugdbeweging moet zijn eigen lokaal krijgen, aangepast aan de noden van de specifieke groep. Vandaag hebben we een oplossing voor twee groepen tegelijk. De zeescouts krijgen een stuk bos in erfpacht voor veertig jaar”, verklappen de schepenen Wouter Van Bellingen. Er is al toestemming verkregen om in dit bos een lokaal neer te poten. “Aanpalend krijgen de jongelui van Akabe, die daar al een tijdje actief zijn, eindelijk ook zekerheid met een erfpacht.”

“Voor ons is dit een ideale oplossing”, glunderen de zeescouts. “Eindelijk een eigen stekje. En via de terreinen van Akabe kunnen we rechtstreeks de vijver van De Ster bereiken, waar onze boten liggen in de zomer. Er is niet alleen veel speelruimte en bos, er is ook een grote vijver. Het is een stilstaand water, waar de kinderen de kneepjes van het vak kunnen leren. Later kunnen ze overstappen naar de werking in Temse, zodat ze kunnen zeilen op de Schelde. Op die manier worden ze klaargestoomd om later op zee te kunnen varen.”

Eigen lokaal

De jongelui zijn nu van plan om een eigen lokaal te bouwen. “We hebben een grote opslagruimte met ophangsysteem nodig, voor onze boten en ons materiaal.”

Voor hun nieuwe lokaal kunnen de jongelui een subsidie tot 100.000 euro krijgen van het Sint-Niklase stadsbestuur.

Dat is intussen ook overleg gestart met de buren uit Temse, omdat er ook een oplossing gezocht wordt voor de juniors en seniors in Temse, want alleen een ligplaats is voor een bloeiende jeugdbeweging ontoereikend.

VGB, HLN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s