Wrange nasmaak.

Schepen Wouter Van Bellingen uit Sint-Niklaas mist zetel op haar na.

Gaan slapen met een zetel in het Vlaams Parlement, ontwaken met het bericht dat je in de finale alsnog geklopt bent: Sint- Niklazenaar Wouter Van Bellingen moet zijn ticket naar Brussel in extremis afstaan aan de Gentse burgemeester Termont. Correctie: aan Bart Van Malderen, die ‘niet eens de helft van mijn stemmen haalde’.

Onfortuinlijke politicus wilde stemmen in Gent laten hertellen maar trok ‘na overleg met militanten’ zijn verzoek in

Net zoals bij de federale verkiezingen van juni 2007, toen nog op de lijst van Spirit, heeft de Sint-Niklase schepen Wouter Van Bellingen nipt naast een parlementszetel gegrepen. Het relaas van 24bewogen uren.

Verkiezingsnacht:feest om zetel

Wouter Van Bellingen wordt rond middernacht als held onthaald bij zijn militanten in café ‘tHemelrijk op de Grote Markt. Als onafhankelijke op de lijst heeft hij ertoe bijgedragen dat SP.A in Sint-Niklaas tegen de nationale trend in toch de grootste partij is en persoonlijk lijkt hij verzekerd van een zetel in het Vlaams Parlement.

De nummers één, twee en drie op de Oost-Vlaamse lijst – Freya Van den Bossche, Kurt De Loor en Fatma Pehlivan – zitten veilig. ‘Voor de vierde en laatste zetel had ik drieduizend voorkeurstemmen voorsprong op de lijstduwer, de Gentse burgemeester Daniël Termont. Mijn aanhangers werden gek’, blikt Van Bellingen terug op de euforie in de nacht van zon- op maandag.

De politicus was naar eigen zeggen de enige die niet feestvierde, omdat de uitslag in Gent (waar op papier werd gestemd, red) nog niet volledig was. Als hij rond vier uur in bed kruipt, ligt Van Bellingen nog altijd riant voor op Termont.

Gisteren, 7 uur: ‘verkozen’

‘De kranten en de nieuwssite van VRT rekenen mij bij de verkozenen. Ik ben geneigd het te gaan geloven.’

9 uur: niet-verkozen

De laatste stemmen in Gent zijn geteld. Met een onverwachte ontknoping: Van Bellingen is zijn riante voorsprong volledig verloren en wordt voorbijgestoken door Termont met nauwelijks 764stemmen verschil. ‘Dit geeft een wrange nasmaak, inderdaad.’

Later die ochtend: hertelling

Wouter Van Bellingen feliciteert Termont met ‘zijn grote prestatie’ en krijgt intussen verontwaardigde reacties van zijn aanhangers. ‘Hen ligt het vooral op de maag dat Termont niet gaat zetelen, wel aftredend Vlaams parlementslid en eerste opvolger Bart Van Malderen. Belangrijk om te weten is dat die niet eens de helft van mijn stemmen haalde (6.311 tegenover 12.948).’

Van Bellingen wil de stemmen in Gent laten hertellen. ‘Met de ouderwetse manier van stemmen op papier bestaat de kans op fouten. Het minimale verschil is ook pas vanochtend (gisteren, red) duidelijk geworden na een hele nacht tellen.’

Als hij zijn voorstel doorbelt naar het hoofdtelbureau in Gent, wordt Van Bellingen ‘brutaal doorverwezen naar Brussel’. Uiteindelijk legt hij zijn probleem voor aan minister van Binnenlandse Zaken Guido De Padt (Open VLD).

‘sMiddags: ‘Geen hertelling’

‘Na overleg met mijn militanten heb ik besloten om dan toch geen hertelling te vragen. Ik neem deze beslissing in het belang van de partij, ook al ben ik zelf geen SP.A-lid’, meldt Van Bellingen.

In een gesprek met onze krant laat de onfortuinlijke politicus weten dat hij nog tien dagen tijd heeft om zijn verzoek opnieuw in te dienen. ‘Ik zal dat ook doen als er iets vreemds opduikt.’ In die zin herinnert Van Bellingen zich hoe rond één uur in de verkiezingsnacht het aantal afgewerkte stembureaus in Gent werd aangepast van tachtig naar zestig.

Stel dat hij wel verkozen was, in welke dossiers had hij zich in Brussel willen laten horen? ‘In het debat over de Oosterweelverbinding en het Saeftinghedok mocht best een Wase, progressieve stem doorklinken.’

DHS, Nieuwsblad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s