En als we ze nu eens niet afschreven, de VlaamsProgressieven?

Je kan ze nu nog moeilijk verdenken van postjespakkerij, de arme vlaams-progressieven. Vroeger kregen ze vaak genoeg het verwijt dat ze gratis mandaten hadden gekregen van suikernonkel sp.a. De Vlaams-progressieven hebben nu gezegd : oprecht bedankt nonkel, maar volledige adoptie dat gaat ons toch een beetje te ver. Weg suikernonkel. En de meteen de levensgrote vraag of de vlaams-progressieven dan wel een reden van bestaan hebben. En waarom wil progressief Vlaanderen maar niet van de grond komen ?

Geen verhaal
Progressief Vlaanderen komt niet van de grond omdat het geen verhaal heeft. Dat lijkt vreemd om zeggen want het kapitalisme ligt blèrend ter aarde en nog maar luttele jaren geleden sprong de sp.a in haar eentje over de CD&V. En trouwens, hebben niet alle partijen moeite om hun oude ideologische verhaal modern en relevant te houden ? Dat is zeker zo, maar bij wie kiest voor de oppositie is de nood altijd meer acuut.

Groen heeft absoluut een ecologisch verhaal maar het wordt door iedereen beleden. Dat de groenen er veel consequenter zijn, schrikt helaas ook veel mensen af. Iedereen wil de opwarming bestrijden, maar velen het liefst wel per auto. Mainstream bestuurspartij sp.a heeft het ook niet onder de markt. Ofwel moet je overtuigen dat je gewoon veel beter gaat besturen, het is Caroline, Freya en Peter nog niet echt gelukt. Ofwel moet je overtuigen met concrete voorstellen of zelfs nog maar met een begeesterende maatschappelijke analyse. Je kan alleen maar vaststellen dat voorlopig geen van beiden er zijn.

Links Liberalisme

In principe zou dat zelfs wat ruimte moeten maken voor de nieuwbakken onafhankelijke pro’s. De gemiddelde Zottegemmenaar heeft in de Wetstraat veel ruzie en ellende gezien het laatste jaar. Elk nieuw geluid kan een streepje voor hebben. Alleen, ook hier mangelt het verhaal. Vlaams-progressieven was tot nu toe nóg intellectualistischer, nog olijker, nog linkser, nog meer welwillende hoofddoek en nog meer loft dan de sp.a die zelf al moeite heeft om de traditionele (laaggeschoolde) achterban bij te houden.

En wat is in godsnaam links-liberalisme ? Er zal vast een degelijke uitleg voor bestaan, maar wat betekent het voor de gemiddelde Zottegemmenaar ? Voor een klein partijtje ligt er een hele grote uitdaging om dat uit te leggen.

Niet afschrijven
En toch wil ik ze niet afschrijven. In principe kunnen ze zich beroepen op twee onderscheidende dingen. Ze zijn Vlaamsgezind en ze zeulen niet de last mee van een oude zuil, wat hen in principe beweeglijker kan maken. Het zal aan de linkse kabouters zelf zijn om dat concreet te maken, in voorstellen die begeesteren, maar het is niet per definitie onmogelijk.

Enthousiasme
En er is nog een derde troef en een niet onbelangrijke : hun eigen enthousiasme. Ik heb mensen aan de lijn gehad die een zetel hadden kunnen krijgen bij de sp.a als ze de vl.pro maar wilden laten vallen, en die toch hun partijtje trouw zijn gebleven. Mensen die absoluut niet de makkelijkste keuze hebben gemaakt en die ervoor willen gaan. Eigenlijk dwingt het eerbied af. Meewarig doen is ook gemakkelijk.

Mislukking
2008 is het jaar van de mislukking. Staatshervorming mislukt, BHV splitsen mislukt, Onze grootste bank Belgisch houden mislukt, goed bestuur uitstralen mislukt, begroting mislukt. En zowat elke partij maakt intern de analyse dat de regering Leterme eigenlijk niet echt goed is voor de partij, maar dat er geen alternatief is. De Belgische politiek heeft nood aan boodschap die overtuigend kan zeggen ‘yes we can’.

Na de vele grootste beloftes uit het recente verleden, de nadruk op wat er wél mogelijk is, ook al zijn er geen garanties op succes. Als de vlaams-progressieven dat accent al kunnen leggen in de politiek hebben ze tenminste dàt al bereikt.

Weblog Tim Pauwels
28/11/08

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s