Barack Obama is een voorbeeld.

Moeten wij in Vlaanderen geen lessen trekken uit deze verkiezingen? De impact van deze verkiezingen kan niet overschat worden. Barack Obama symboliseert de verandering waar Amerika en de wereld naar smachten. Ik volg Barack Obama al sinds zijn speech op het congres van John Kerry in 2004. Hij was de enige democraat die zich consequent opstelde tegen de oorlog in Irak, die opkomt voor samenwerking op internationaal niveau, die de klimaatsverandering serieus neemt en die hopelijk het vergeten continent terug op het wereldtoneel brengt. Vooral daarom wakkerde hij mijn interesse aan. Het is van J.F. Kennedy geleden dat een Amerikaanse president zo de gemoederen in positieve zin kon beroeren.

Verandering.

Nog nooit heeft iemand met zijn boodschap voor verandering zo veel mensen op de been gebracht.De verandering is met deze historische uitslag al ingezet. Dit is de eerste overwinning van het Amerikaanse volk. ‘A government of the people, by the people and for the people’, zoals Obama in zijn overweldigdende overwinningstoespraak stelde. Uit de toekomst zal blijken of Obama de loodzware taak en de immense uitdagingen tot een goed einde gaat brengen. Hij is er in elk geval in geslaagd om de raciale grenzen te overstijgen en het Amerikaanse volk te verenigen. Natuurlijk had hij een grote voorganger die het pad voor hem had geëffend: de in 1968 vermoorde Martin Luther King. Maar het is Barack Obama zelf die erin is geslaagd om door het glazen plafond te breken.Wat bovendien nog belangrijker is, is de wervingskracht van Obama zelf. Meer dan ooit leefde de bevolking mee met het reilen en zeilen van beide campagnes. Hij heeft miljoenen mensen, jong en oud, arm en rijk, Democraat en Republikein, zwart, blank, Hispanic, Aziatisch, native American, homo, hetero, valide en mindervalide opnieuw doen geloven dat het kan.
Maar kan dit in Vlaanderen ook?

Is Vlaanderen klaar voor een burgemeester of zelfs een minister-president met een kleurtje? Barack Obama is een voorbeeld. Zijn boodschap van hoop en verandering geeft mij kracht om ook hier in Vlaanderen te blijven strijden. Maar met welke wapens? Is stemplicht een verzekering dat er miljoenen betrokken zijn bij de democratie? Of heeft Obama nu bewezen dat stemrecht een geweldige manier is om burgers te prikkelen om heel bewust hun stem te gaan uitbrengen? In de Verenigde Staten zijn nog nooit zo veel mensen vrijwillig gaan stemmen, uit eigen wil uren gaan aanschuiven omdat hun stem het verschil kan maken. Nog nooit zijn zo veel mensen betrokken bij de politiek. Moeten wij in Vlaanderen geen lessen trekken uit deze verkiezingen? De politieke onverschilligheid in Vlaanderen was nog nooit zo groot.
Ook wij, politici, verkozen door het volk, moeten terug alle mensen, van welke leeftijd, met welke kleur en van welke geaardheid ook overtuigen dat hun stem het verschil kan maken. Dat hun stem de verandering kan teweegbrengen die ook Vlaanderen broodnodig heeft. Ik geloof dat dit kan. Anderhalf jaar geleden heb ik al met mijn eigen ogen de kracht van de mensen in Vlaanderen gezien toen ik honderden koppels mocht trouwen in Sint-Niklaas.
Op 7 juni 2009 moet voor ons met de Vlaamse en Europese verkiezingen het moment van verandering aanbreken. Op 8 juni moeten wij zeggen dat ook in Vlaanderen de verandering in de geesten van de mensen heeft plaatsgevonden. Ook hier moeten we samen nog heel wat muren slopen en nieuwe bruggen slaan tussen religies, rassen en landen. Obama gaf dat ook aan in zijn toespraak op 24 juli 2008 in Berlijn.Ik pleit in dat verband ook om het debat over stemplicht en stemrecht opnieuw te openen. De Amerikaanse verkiezingen hebben aangetoond dat stemrecht een extra pigment aan de democratie geeft. Rechten kunnen enthousiasmeren en wervend werken, terwijl plichten vaak leiden tot beperking en verzuring.

Wouter Van Bellingen is schepen in Sint-Niklaas

De Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s