Chinezen leren ballonvaren.

Het stadsbestuur van Suqian in de gelijknamige provincie aan de oostkust van China wil naar het voorbeeld van Sint-Niklaas een stadsballon. Ook op economisch en onderwijsvlak bestaat belangstelling voor een uitwisseling. Dat bleek tijdens het bezoek van een Wase delegatie.

Sint-Niklaas

Sint-Niklaas vaardigde verleden week een driekoppige delegatie af. Het ging om een tegenbezoek nadat in de zomer van 2006 mandatarissen uit het Chinese Suqian tijdens een bezoek aan België eerder per toeval in Sint-Niklaas waren terechtgekome,.

Directeur Bart Casier van het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband van het Land van Waas (ICW) stond voor de economische poot. “De Chinezen hebben belangstelling voor het Waasland als distributiecentrum voor Europa. Wij hebben wel wat te bieden, al praatten we wel in andere termen. Ons toekomstige logistieke park zal zo’n 160 ha groot zijn. Daar plannen ze een economische ontwikkelingszone van 138 km²!”

Anja De Kimpe van hogeschool Kaho Sint-Lieven legde contacten voor een educatieve uitwisseling met de universiteit van Suqian. “Die zal beginnen op het niveau van de docenten vooral omdat die het Engels machtig zijn. Op termijn willen we dat uitbreiden naar studenten. Onze opleiding groenmanagement interesseert hen sterk. Suqian is een nieuwe stad, planmatig aangelegd met veel aandacht voor groen, heel anders dan Shangai of Peking. Verder bestaat er ook interesse voor de introductie van het witblauw rund, iets waar wij ervaring mee hebben.”

Schepen Wouter Van Bellingen  stelde vast dat de Chinezen onder de indruk waren van de foto’s van de ballons tijdens de Vredefeesten. “Warme luchtballons kennen ze daar niet. Ze zijn gefascineerd door het idee om een stadsballon te hebben. Daarom denken we er aan om een tegenbezoek te organiseren volgend jaar in september tijdens de Vredefeesten. Culturele uitwisseling is oké, maar een klassieke verzustering zit er niet meteen in. Een tripje naar China blijft toch nog iets omslachtiger dan een tripje naar onze Italiaanse zusterstad Lucca. ”

KODE, GVA

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s