Hopelijk speelbossen in het voorjaar

Elke vrijdag zoeken we mensen op die drie jaar geleden het nieuws haalden. Hoe gaat het bijvoorbeeld met dat gezin dat alles verloor in een brand? En heeft het buurtprotest zijn effect gehad of is de actie een stille dood gestorven? Drie jaar geleden kwam het verhaal van de week uit Sinaai. De Werkgroep Jeugd organiseerde toen een actiedag omdat de kinderen meer plaats wilden om te spelen.

Meer dan 300 kinderen en jongeren kwamen in 2005 op de Dries in Sinaai samen om meer speelruimte te eisen. Ze wilden toegang tot de Sinaaise bossen. De werkgroep en het stadsbestuur van Sint-Niklaas onderhandelen nog over de bossen. Dat leidt hopelijk tegen het voorjaar tot concrete afspraken.
Sinaai
Alle jeugdverenigingen, jeugdhuis Troelant en speelplein Spinoazie speelden die zondagmiddag, drie jaar geleden, samen op de Dries. Een enquête bij 220 kinderen in de Sinaaise lagere scholen had aangetoond dat maar liefst 72% van hen een speelplein in de buurt wilde, maar dat niet had. De kinderen wilden ook kunnen spelen in de talrijke bossen, maar de meeste daarvan waren privé-eigendom. «We nodigden de eigenaars van de bossen uit om te komen kijken, zodat we een eerste gesprek kunnen starten», klonk het toen vanuit de Werkgroep Jeugd.

Helaas zonder resultaat. «Die actiedag heeft weinig of niets uitgehaald», vertelt Frederik Creve, de huidige voorzitter van de werkgroep. «De eigenaars zijn toen niet opgedaagd. Vandaar dat we ook geen verdere actiedagen meer hebben georganiseerd.»

Boskapel
Toch blijft de vraag naar speelruimte, in de eerste plaats in de bossen, groot. «De onderhandelingen daarover hebben een tijdje stil gelegen, maar we zijn ondertussen weer in gang geschoten. We hebben dit jaar een plan bezorgd aan het stadsbestuur, met daarop de bossen die voor ons het interessantst lijken.» Zo draagt de omgeving van de Boskapel hun voorkeur, omdat die bossen dicht bij de dorpskom liggen. Bovendien zijn ze dichtbegroeid, wat ze ideaal maakt om bijvoorbeeld bosspelen in te organiseren.

Milieuorganisaties
Persoonlijk contact met de eigenaars heeft de Werkgroep Jeugd nooit gehad. «Alle overleg gebeurt via de stad», vertelt Frederik. Toch heeft hij de indruk dat vooral milieuorganisaties dwarsliggen. «Zij zien de bossen liever bewaard als natuurgebied, in plaats van speelruimte.»

Jeugdschepen Wouter Van Bellingen (Vl.Pro) bevestigt dat de onderhandelingen zich in een concrete fase bevinden. «We hebben de voorstellen van de werkgroep bestudeerd en zijn met hen ook ter plaatse gaan kijken. Twee weken geleden hebben we in het schepencollege beslist de eigenaars van de privé-bossen te contacteren. We hopen ten laatste tegen het voorjaar van 2009 afspraken met hen te kunnen maken. Alles hangt natuurlijk af van hun bereidwilligheid.»

Volgens Van Bellingen is het vooral een kwestie om alles officieel te maken. «De jeugd speelt nu al in die bossen, maar onreglementair, wat niet de bedoeling kan zijn.»

Patersbos
Het dossier van het Patersbos, het bos van de scouts dat ook nog niet officieel was erkend, is op dat vlak helemaal in orde. «Het Patersbos, een eigendom van de stad, is nu officieel een speelzone. Nu zullen we ons concentreren op de omgeving van de Boskapel. Er zijn verschillende mogelijkheden: gewoon openstellen, huren, kopen… Via subsidies is het in elk geval mogelijk de eigenaars te vergoeden voor het gebruik, als de terreinen officieel erkend zijn.»

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s