Magische datum 08/08/08 inspireert veel koppeltjes.

Een magische datum als 08/08/08 inspireert heel wat koppeltjes om in het huwelijk te treden. De Sint-Niklase schepen van burgelijke stand Wouter Van Bellingen komt vandaag amper de trouwzaal uit: «Ik heb om het kwartier een huwelijk», rekent de schepen ons voor, zijn agenda in de hand.

Zowel mijn voorganger als ik kunnen ons niet herinneren dat er ooit al zoveel trouwers waren op één dag. In totaal worden vandaag 16 koppels in de echt verbonden. Gelukkig valt deze magische datum op een vrijdag. Dat is altijd trouwdag in Sint-Niklaas, zodat het effectief mogelijk is om de hele dag te voorzien en er geen bijzondere maantregelen nodig waren. Zo moeten we niemand teleurstellen. Viel deze datum op een andere dag, dan zaten we wel met een probleem want dan is het moeilijk om zoveel huwelijken in te passen», legt Wouter Van Bellingen uit.

Ook burgemeester

De schepen staat er vandaag niet alleen voor. «Burgemeester Willockx neemt 2 huwelijken voor zijn rekening, ik doe de 14 andere. Allemaal in de trouwzaal van het stadhuis, op eentje na. Voor mijn laatste huwelijk trek ik naar deelgemeente Belsele want die mensen wilden graag daar trouwen», overloopt de schepen zijn programma. Voor sommige mensen is trouwen op deze dag niet genoeg: ze willen het symbolisch getal nog verder doortrekken: «We kregen inderdaad ongewone verzoeken. Zo was er iemand die ook nog 8 getuigen wou meebrengen. Op die vraag konden we niet ingaan: de wet houdt het bij twee getuigen.»

Nichtje trouwen 

Wouter Van Bellingen kan wel begrip opbrengen voor de datumkeuze: «Aan mij zou het niet besteed zijn. Katrijn en ik namen de beslissing om te trouwen en drie weken later vond ons huwelijksfeest al plaats. Ik ben niet het type om zo’n dingen lang op voorhand te plannen: ik ga niet wachten op zo’n datum. Maar ik kan me perfect indenken dat sommige mensen het heel prettig vinden om op zo’n dag in het huwelijk te treden. En voor mij is deze dag toch ook speciaal. Dat komt omdat mijn nichtje in het huwelijk treedt. Het eerste nichtje dat trouwt en het is bijzonder als je dat als schepen mag doen.»

Het wordt in elk geval een zware dag voor de schepen. «We hebben om het kwartier een huwelijk maar alles is netjes gepland. Ik zie er ook niet tegen op want huwelijken doe ik heel graag.» Zodra deze dag voorbij is, kan de dienst burgerlijke stand alweer aan de volgende magische datum gaan denken: «De interesse hiervoor lijkt toe te nemen. Ik heb nu al huwelijken in de agenda staan voor 09/09/09!»

VGB, HLN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s