Ganzen terroriseren begraafplaats.

Een grote kolonie Canadese ganzen terroriseert de Sint-Niklase begraafplaats Heimolen. De stad zet een ploeg in om de begraafplaats proper te maken, maar kan niet verhinderen dat de ganzen bloemstukken vernielen en hun uitwerpselen overal achterlaten.

Heimolen is precies zoals een begraafplaats hoort te zijn. Een rustige plek, midden in het groen, met een grote vijver in het midden. Een oase van rust. Maar laat dat nu precies zijn wat Canadese ganzen ook aantrekkelijk vinden. De dieren zorgen al enkele jaren voor overlast, maar nu loopt het de spuigaten uit. «Nu zit er een kolonie van zo’n 50 stuks. De grote vijver is omgeven door een mooi gazon en dat is een ideale plaats voor deze ganzen. De voorbije jaren hebben die hier eieren uitgebroed en dit soort vogels keert altijd terug naar de geboorteplaats», vertelt schepen voor begraafplaatsen Wouter Van Bellingen (VlaamsProgressief).

Bron van ergernis

Voor de bezoekers van Heimolen zijn de ganzen een grote bron van ergernis: «Ik kreeg al verschillende rouwende mensen op bezoek die hun beklag kwamen doen. Het gaat om kapot gebeten bloemstukken en bevuilde grafzerken. Ook op de asweide laten de ganzen uitwerpselen achter. Zo’n grote kolonie moet ook voldoende eten, zodat er ook al klachten zijn van de landbouwers uit de buurt over hun gewassen. We gaan hier paal en perk aan stellen,» zegt de schepen. «Er komt een tijdelijke afsluiting rond de vijver met werfnetten. Die wordt zo snel mogelijk vervangen door een houten afsluiting. Dat betekent meteen dat er een hek van meer dan 500 meter komt dat mooi past in de omgeving. Met een hoogte van 80 centimeter moet het hek vermijden dat de Canadese ganzen nog op de begraafplaats kunnen. We gaan ook zwanen zetten in het meer. Canadese ganzen zijn er bang van», weet de schepen. «In het broedseizoen worden de eieren geschud, zodat er geen jongen meer kunnen bijkomen. Maar aangezien er nu zo’n grote kolonie zit, moeten we ook overgaan tot het verwijderen van de ganzen. De woudmeester zal ons zeggen hoe dit moet gebeuren.» Een term als verwijderen doet denken aan afmaken. «We zullen zien wat de woudmeester zegt. Ik ben zelf ook een dierenliefhebber maar in dit geval heeft het respect voor onze doden en hun nabestaanden volgens mij zeker voorrang», oordeelt Wouter Van Bellingen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s