Tom Lenaerts openhartig over ‘De pappenheimers’, zijn filmscenario en het gelekte contract van zijn productiehuis.

‘Wat ik het beste kan, is creëren, niet presenteren’

Geen wonder dat Erik Van Looy niet naar Hollywood verkast. In Vlaanderen worden dezer dagen meer sterke scripts geschreven dan in Tinseltown. Na Bart De Pauw werkt nu ook Tom Lenaerts, vanaf morgenavond terug met een nieuw seizoen van De pappenheimers, aan een filmscenario: ‘Wouter Vandenhaute heeft niet gezegd: ‘Mannen, we gaan films maken.’ Woestijnvis maakt een film omdat Bart een scenario heeft geschreven en Erik het wil verfilmen. Het productiehuis gaat de richting uit die de tv-makers willen uitgaan. Niet andersom.’

Laten we een keer aftrappen met een gedurfd statement: Tom Lenaerts is de grootste tv-maker van het voorbije decennium. Of kent u iemand die betere papieren kan voorleggen dan het bedenken of uitwerken of presenteren – en in de meeste gevallen alledrie tegelijk – van Morgen maandag, Onvoorziene omstandigheden, Schalkse ruiters, Mannen op de rand van een zenuwinzinking, De mol, Tien voor taal, De pappenheimers en De parelvissers? Met zo’n cv zou hij al lang op een berg in de Provence mogen zitten, met een baard tot op zijn knieën.

Niet dus. Na de vorige reeks van De pappenheimers trok Lenaerts zich terug in zijn schrijfkamer, waar hij een filmscenario op papier zette. Over het verhaal zelf, waarvan hij beweert dat het zo goed als af is, wil hij nog niets kwijt. We moeten het voorlopig stellen met: “Het is een babbelfilm.” En, zo geeft hij toe, in vergelijking met De parelvissers was het een fluitje van een cent. “Toen moest ik een verhaal van zes keer een uur schrijven. Nu had ik met twee uur genoeg.”

Ondertussen werkte hij de voorbije zes maanden aan het nieuwe, ondertussen zesde seizoen van De pappenheimers, dat hij voor de vijfde keer opnieuw zelf presenteert. Ten tijde van de opname van De parelvissers liet hij zich vervangen door Erik Van Looy. Een paar dagen geleden deed in de wandelgangen van talloze mediabedrijven het gerucht de ronde dat dat dit seizoen opnieuw ging gebeuren, maar dan wel met Steven Van Herreweghe als master of ceremony. En dat omdat de voormalige slimste mens ter wereld in het decors van de beroemde quiz gespot was.

Lenaerts: “Steven heeft het een keer geprobeerd, net zoals ik begin jaren negentig met Sportweekend gedaan heb toen Mark Uytterhoeven me dat vroeg. Dat doen we met verschillende van onze medewerkers, omdat je daar geweldig veel van leert. Maar het op dit moment niet aan de orde dat Steven mij zou vervangen. Steven is geweldig goed. Vroeg of laat komt zijn moment. Maar daarom moet je hem niet overhaast lanceren. Hij zit trouwens niet niets te doen. Achter de schermen heeft hij fantastische dingen gedaan.”

Hoe verklaar je het succes van De pappenheimers?
“Het is een combinatie van de strafste redacteurs van Vlaanderen en twee vrouwen die onze kandidaten selecteren, want daar wordt heel veel werk in gestoken. In het beste geval komen die onbekende Vlamingen vijftig minuten op het scherm, dus moeten ze ook zo lang voor boeiende televisie kunnen zorgen. Annelies Rutten is daarvan het beste bewijs. Vorig jaar was ze nog een van de kandidaten. Als wij de selectiepool mogen spelen voor vrouwen in De slimste mens, dan vind ik dat fantastisch. Wouter Van Bellingen was bij ons ook nog een onbekende kandidaat. Nu komt hij terug als Bekende Vlaming.”

Is er een verschil tussen de vragen van De pappenheimers en die van De slimste mens?
“Absoluut. In beide programma’s kun je zowel vragen over K3 als over het Europees Parlement krijgen, maar bij ons is het niveau iets moeilijker, want je speelt voor veel geld. Als maker én als tv-kijker moet je het gevoel krijgen dat de winnaars die prijzenpot verdienen. Ja, we stellen vragen zoals: ‘Hoe heet de rosse van K3?’ Maar alleen op basis van dat soort vragen kun je nooit winnen. En als we gemakkelijke vragen stellen, formuleren we ze meestal zo moeilijk dat je halverwege de vraag de kluts kwijt bent.”

Er doen dit seizoen een aantal BV’s mee die de makers van De slimste mens niet voor hun quiz hebben kunnen strikken: Gert Verhulst en Koen Wauters, om er twee te noemen.
“Dat vind ik zelf ook erg vreemd. In De slimste mens heb je als BV niets te verliezen, terwijl bij ons een gigantische verantwoordelijkheid op je schouders rust. Toch is die verantwoordelijkheid relatief. Er zullen nooit onbekende kandidaten mogen deelnemen die geld nodig hebben omdat hun kindje een levensnoodzakelijke operatie moet krijgen.”

Wie betaalt het geld dat die winnaars krijgen, Woestijnvis of de VRT?
“Dat weet ik zelf ook niet. We zouden het nochtans snel te weten kunnen komen. We zouden alleen maar de vragen in de finale zodanig gemakkelijk moeten maken dat de finalisten elke week winnen. En dan afwachten wie eerst komt klagen: Wouter of Wauters (Dirk Wauters, gedelegeerd bestuurder VRT, BDC). (lacht)”

Naar verluidt durf je nauwelijks BV’s te bellen met de vraag of ze willen deelnemen en toch doe je dat nog altijd zelf. Waarom heb je daar zoveel schrik voor?
“Iemand als Sigrid Spruyt heb ik al die jaren Het journaal zien presenteren. Dan bel je toch niet zomaar om te zeggen: ‘Hallo, Sigrid, alles goed?’ Soms lachen ze mij uit als ik zeg: ‘Goedemiddag, met Tom Lenaerts van Woestijnvis.’ Dan antwoorden ze: ‘Dat weten we wel.’ Als ik naar Herman De Croo bel, moet ik me daarvoor opladen. Ik zal ook nooit bij iemand aandringen. Als ze niet graag komen, heeft het weinig zin. Komt daarbij nog een erg kinderachtige reden: Zolang je hen niet gebeld hebt, zijn het potentiële kandidaten. Als je langer wacht, kun je zeggen: ‘Die en die doen ook mee. Enfin, in gedachte toch.'”

Waarom laat je dat niet doen door een van je redacteurs?
“Als jij bij je thuis een feestje geeft, vraag je toch ook niet aan een van je vrienden of hij de mensen wil uitnodigen. Dat vind ik een vorm van elementaire beleefdheid.”

Woestijnvis heeft dit jaar zijn tiende verjaardag gevierd. Dat betekent ook: tien jaar Tom Lenaerts op tv, al dateert Schalkse ruiters van net voor de oprichting van het productiehuis. Hoe kijk je op die periode terug?
“Ik ben vooral trots op de combinatie van wat we allemaal gedaan hebben: van 0032, Het geslacht De Pauw, Het eiland, De mol, Napels zien… We hebben een ongelooflijk breed gamma bestreken. Daarin zat één constante: niet voor het gemakkelijkste of het meest vanzelfsprekende kiezen. We hebben altijd geprobeerd iets meer te brengen. Onze norm is: niet te snel tevreden zijn. Als je iets doet, dan moet je het goed proberen te doen. Ook als dat FCV Dender-SK Lokeren inblikken is.”

Ben je ook trots op de verscheidenheid van de programma’s die je zelf gemaakt hebt?
“Het had vooral niet anders gekund. Kon ik geen tien verschillende dingen maken, dan had ik nooit zolang voor tv kunnen werken. Mocht ik alleen maar talkshows met BV’s maken, dan was ik na vier jaar gestopt. Ik heb veel schrik om in gewoontes te vervallen. Ken je de weg naar de andere kant van het bos, dan is de wandeling niet meer zo plezant.”

Dat strookt niet met een zesde seizoen van De pappenheimers.
“Ik vind van wel. Dit seizoen van De pappenheimers vind ik voorlopig constanter dan het vorige. Dat zeg ik elk jaar, maar dat is het ook altijd. Zodra ik niet meer weet hoe het nog anders of beter kan, stop ik ermee. Bovendien slorpt De pappenheimers maar een half jaar van mijn energie op. Met De parelvissers of een reeks van De mol was ik minstens een volledig jaar bezig. Dankzij De pappenheimers heb ik tijd om ideeën te laten sudderen en uit te werken. Zoals dat filmscenario of een aantal ideeën voor nieuwe tv-programma’s. Kon ik De pappenheimers niet maken, dan zou er een geweldige druk op mij rusten om met iets anders af te komen.”

Je hebt nog nooit gedacht dat het misschien tijd was om jouw kind aan iemand anders te geven?
“Toch wel. Die vraag stel ik mij elk seizoen. Maar ik heb er nog altijd geen antwoord op. We moeten nog zes afleveringen opnemen. Daarna zal ik er opnieuw over nadenken. Dat is het eerlijkste antwoord dat ik jou daar vandaag op kan geven.”

Gaat Woestijnvis het scenario van jouw ‘babbelfilm’ verfilmen?
“Dat weet nog bijna niemand. (lacht) Zelfs ik niet. Maar ik ga er wel van uit.”

Woestijnvis verfilmt ook Loft, het scenario van Bart De Pauw. Wordt het straks een filmmaatschappij?
“De richting die Woestijnvis uitgaat, is de richting die de makers uitgaan. Het is niet zo dat Wouter Vandenhaute op een bepaald moment gezegd heeft: ‘We gaan meer diversifiëren en we gaan films maken.’ Neen. Woestijnvis maakt films omdat Bart een scenario geschreven heeft en Erik het wil verfilmen.”

Als straks de jaaroverzichten gemaakt worden, duikt zeker weer het gelekte contract tussen de VRT en Woestijnvis op. Wat dacht je toen je die dinsdagochtend de kranten zag?
“Ik bracht mijn kinderen naar school en andere mama’s en papa’s zeiden: ‘Ha, hier is de man van de grote bedragen.’ Ik viel volledig uit de lucht. Pas toen ik thuis de kranten bekeek, snapte ik waarover ze het hadden. Ik kan je vertellen dat het flink vervelend is als jouw kop in de krant staat met daaronder een bedrag. Dan denkt men al snel dat je dat ook verdient. Nu, dat denken mensen sowieso altijd. Daar kun je weinig tegen doen.”

Was je kwaad omdat het gelekt werd?
“Neen, maar ik vond het wel tof toen een aantal mensen uit de sector meer duiding aan die bedragen gaven, nadat iedereen van Woestijnvis eerst als een gangster was afgeschilderd. Als we bij Woestijnvis allemaal geldwolven waren, dan hadden we de voorbije tien jaar wel andere keuzes gemaakt. Producers vertelden dat de prijzen marktconform waren en bij VTM dachten ze: ‘Voor dat bedrag mogen ze die programma’s bij ons ook komen maken.'”

Jij hebt jaren geleden al je aandelen verkocht om je alleen nog te concentreren op het maken van programma’s. Jij hoeft je van dat soort zaken toch niets aan te trekken?
“Neen, maar het was wel mijn kop die boven dat bedrag stond en het is niet plezant als je daarover wordt aangeklampt en jezelf plots moet verdedigen. Bovendien kun je onmogelijk aan al die mensen de hele context uitleggen, want dan moet je met al die mensen een middag samenzitten.”

Waarom hebben jullie dat contract zo lang geheimgehouden?
“Dat is toch normaal? Jij gooit toch ook niet het contract tussen jou en jouw werkgever op straat, als je daar lang over hebt nagedacht en in een concurrentiële context werkt. Zelfs al staan daar geen grote geheimen in.”

Klopt, maar Woestijnvis heeft een contract getekend met een ‘openbare’ omroep.
“Dat is een vieze zin waarmee je erg veel kunt insinueren. Als de openbare omroep de opdracht krijgt om programma’s te maken die cijfergewijs moeten concurreren met die van de commerciële zenders, dan komt die openbare omroep automatisch in een commerciële context terecht, waarin je dat soort zaken niet aan de buitenwereld vertelt, ook omdat er dan zoiets als concurrentie bestaat. En als blijkt dat de prijzen die betaald worden voor onze programma’s marktconform zijn, wat is dan het probleem? Als men bij FCV Dender besluit dat ze over drie jaar willen meedoen aan de Champions League, dan moeten ze daar ook de infrastructuur bouwen om op dat niveau mee te spelen. Ja, je kunt je afvragen of er te veel geld naar Woestijnvis of naar de nieuwsdienst vloeit, maar beter is het om te discussiëren over wat de opdracht en de ambities van de openbare omroep moeten zijn. Zodra je dat beslist hebt, pas je het beleid daaraan aan.”

Niet alleen De pappenheimers maar ook Debby & Nancy keren zondagavond terug. Jij zei ooit over Schalkse ruiters: ‘Wat we toen deden, was spelen met de impact van televisie.’ Herken je dat niet in wat zij doen?
“Laat ons zeggen dat de oproep om Yves Leterme naar de studio te halen een soort nostalgie bij me opriep. Ik dacht: ‘Dat hebben wij ook ooit gedaan.’ (Met Bert De Graeve, voormalig gedelegeerd bestuurder van de VRT, bdc) Nu, alles is al een keer gedaan. Ik vind het niet erg als iets wordt overgenomen, zolang het maar goed genoeg ingevuld wordt.”

Zou je niet graag nog eens zo’n show maken?
“Ik wil nog vijftien of twintig jaar van alles voor televisie maken. Hoe langer ik ervoor werk, hoe meer zin ik krijg om nog veel verschillende dingen te proberen. Misschien wil ik nog wel eens dat soort programma maken. En misschien wil ik nog wel een vierde reeks van De mol maken. Dat betekent niet dat ik het ook zal doen. Dat zien we nog wel. (lacht)”

Er is een overkill aan reality-tv. Uit de kijkcijfers blijkt dat de kijkers vooral kiezen voor de formats die ze kennen. Misschien is dit wel het uitgelezen moment voor een vierde reeks van De mol?
“Ja, maar dat zeggen ze al zeven jaar tegen mij. Al zeven jaar hoor ik: ‘Tom, nu moet je het doen! Het zal geweldig zijn! Iedereen zal kijken!’ Maar het is erg moeilijk om programma’s op bestelling te maken. Het is veel plezanter om iets nieuws te verzinnen dan om een derde seizoen van Schalkse ruiters te maken.”

De meeste productiehuizen doen nochtans niets anders dan tv-programma’s op bestelling maken.
“Dat zijn productiehuizen die geen eigen auto’s maken. Ze kopen een auto en ze zoeken een piloot om ermee te rijden. Bij Woestijnvis proberen we nog altijd zelf onze auto’s te maken. En we zijn er meestal van overtuigd dat degene die de auto gemaakt heeft er ook het best mee zal kunnen rijden. Daarom schuimen we de markt niet af op zoek naar de beste quiz. Die proberen we zelf te ontwikkelen. Dat vraagt meer tijd, maar het geeft ook veel meer voldoening. Toch in mijn geval.”

Maakte je ten tijde van Schalkse ruiters niet eerder programma’s die meer stonden of vielen met jou en Bart De Pauw? In De parelvissers bleef je achter de camera. En Erik Van Looy heeft bewezen dat De pappenheimers ook zonder jou werkt.
“Maar De parelvissers en De pappenheimers waren er zonder mij nooit geweest, hoe geweldig pretentieus dat ook klinkt. Ik vind het niet erg om iets te maken waarbij ik gemist kan worden zodra het bestaat. Wat ik het beste kan, is dingen creëren, niet presenteren. Bovendien was het ook niet de bedoeling dat Bart De Pauw en ik de sterren van Schalkse ruiters waren. Dat kwam zo over omdat wij twee relatief onbekende mensen waren die op zondagavond met een straf programma afkwamen. Iedereen riep: ‘Kijk eens wat die twee onbekende pipo’s daar doen.'”

Jouw oudste zoon is negen. Kijkt hij al naar De pappenheimers?
“(lacht) Elke zondag is het grote discussie over tot hoe laat hij mag kijken. Vorig jaar moest hij gaan slapen op het moment dat de kandidaten naar de kokers gingen. Dit jaar zal hij wellicht de hele uitzending mogen opblijven.”

Heeft hij Schalkse ruiters of De mol al gezien?
“Neen. Hij heeft wel al over die programma’s gehoord, omdat ik daar af en toe over word aangesproken. Maar onze kinderen vragen er nog niet naar. Ze vinden het vooral onbegrijpelijk dat ik niet deelneem aan een aantal programma’s. Ze zijn erg ontgoocheld omdat ik niet wil meedoen aan Fata morgana. (lacht)”

Waarom niet eigenlijk?
“Omdat ik daar niet goed in ben. Ik rendeer niet in programma’s als Fata morgana, hoe graag ik daar zelf ook naar kijk.”

Hebben ze jou nog niet gevraagd voor Sterren op het ijs?
“Neen. Ik zou wel graag deelnemen aan Sterren op de dansvloer, maar alleen als ik de andere negen kandidaten zelf mag selecteren en als er geen camera’s bij zijn. In dat geval wil ik het zelfs organiseren.”

BrDe, De Morgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s