Een BV voor de pappenheimers moet een echte BV zijn.

Er is niet veel veranderd aan De Pappenheimers?, zegt Tom Lenaerts. Alleen de bekende en onbekende Vlamingen die meespelen. Onder de BV’s zijn er een aantal waarvan ik nooit had gedacht dat ze zouden komen. Ik durf ze nooit bellen. Ik stel dat uit tot het laatste moment. Als het dan mot, zeggen ze meestal ja. Ik waardeer dat: het is maar een tv-quiz, maar soms gaat het om veel geld en ze stellen zich kwetsbaar op.
De BV’s in kwestie zijn dit seizoen onder anderen Koen Wauters, Lynn Wesenbeeck, Dirk Sterckx, Caroline Gennez, Sigrid Spruyt, Wouter Deprez, Gert Verhulst, Marc Eyskens, Paul Jambers, Martin Heylen, Adriaan Van den Hoof, Roel Vanderstukken en Bart Peeters.

Waarom durft u hen niet bellen?
Ik weet het niet. Ik ben een rare. Zo lang ik niet heb gebeld, zijn de namen die op mijn papiertje staan nog altijd potentile kandidaten. Als ik bel, bestaat het risico dat ze zeggen dat ze het niet doen. Daarom stel ik het zo lang mogelijk uit. Het heeft ook te maken met een bepaalde schroom. Op de redactie lachen ze me daarmee uit. Als ik bel, zeg ik: U spreekt met Tom Lenaerts van Woestijnvis. Doorgaans is de reactie: Natuurlijk, ik ken u wel. Kan best, maar ik vind dat niet evident als ik naar iemand als Eyskens of De Croo bel. Ik sta er wel op om zelf te bellen. Ik zou het aan de redactie kunnen vragen, maar dat vind ik geen pas geven. Als je een feestje geeft, bel je de gasten ook zelf.

Volstaat het om BV te zijn om een goeie BV voor De Pappenheimers te zijn?
Zeker niet. De Pappenheimers is veel meer dan bijvoorbeeld De slimste mens ter wereld een kennisquiz. Je moet veel weten, wat niet noodzakelijk een basisvoorwaarde is om BV te worden. Dat heeft niks te maken met diploma’s. Martin Heylen heeft geen enkel diploma, maar is voor ons een perfecte BV en Freddy De Kerpel heeft in De slimste mens bewezen dat boksen en weten best kunnen samengaan. Een BV voor De Pappenheimers moet ook een chte BV zijn. Eva Brems was uitstekend geschikt voor De slimste mens en intussen is ze ook wel BV geworden, maar het feit dat je universiteitsprofessor bent, is op zich niet genoeg voor De Pappenheimers. Zoals de onbekende Vlamingen moeten de BV’s veel weten, moeten het spelers zijn en moeten ze kunnen relativeren. We spelen voor een geldprijs, maar het moet amusant blijven. Daarom was ik heel blij met Koen Wauters en met Lynn Wesenbeeck. Toen hij in de studio zat, vertelde Koen Wauters dat hij zelf niet begreep waarom hij ja had gezegd. Dat was pas een half uur later goed tot hem doorgedrongen. Toen hij thuis vertrok, geloofde zijn vrouw nog altijd niet dat het gemeend was dat hij ging meespelen. In De Pappenheimers laten de BV’s een stuk van hun masker vallen. Je zit dat. Het worden andere mensen. Dat is allicht ook de reden waarom ze na de opname blijven hangen en het er soms nog heel gezellig aan toe gaat. Er is een geweldige druk van hun schouders gevallen. Wat daarbij ook een rol speelt, is dat ze mekaar wel kennen, maar mekaar nooit zien. Voor n keer hebben ze dan de gelegenheid om te blijven kletsen. Daar zijn vriendschappen uit ontstaan.

Laten we het hebben over de onbekende Vlamingen. Zit er opnieuw een ontdekking in, zoals op 8 maart van dit jaar, toen ene Annelies Rutten kandidaat was?

Toch plezierig dat zo iemand eruit springt en het dan helemaal maakt in De slimste mens. Dat is een geweldig eerbetoon aan Vera en Tineke (de vrouw van Tom, red.) die de selectie doen. Ze deden dat al voor Schalkse Ruiters, Klein Vlaanderen en De Mol. Ze doen het nog altijd omdat ze fantastisch goed zijn in het vinden van intelligente, mondige mensen die zichzelf kunnen relativeren. Daar kruipt veel werk in. Ze zijn daar vier, vijf maanden mee bezig. Eerst selecteren ze op de brieven, dan zijn er schriftelijke testen, ergens in een grote aula, en daarna zien ze vijf-, zeshonderd koppels. Dat is een gigantische job, maar het is de basis van het succes van het programma. Vorig seizoen hadden we niet alleen Annelies Rutten, maar ook de op dat moment nog volstrekt onbekende Wouter Van Bellingen. Dat was lang voor de rel. Dat hij schepen was, wisten we uit het interview, maar buiten Sint-Niklaas was er geen mens die hem kende. Je moet het toch maar doen om zo iemand eruit te pikken.

Erik Van Looy laat zijn redactie grapjes verzamelen die hij dan, schijnbaar achteloos, om zich heen strooit. Je zou zweren dat hij het ter plekke verzint. Werkt u ook zo?
Zeker niet. Erik kan dat, ik kan dat niet. Ik ben een verschrikkelijk slechte acteur. Ik begin daar dus niet aan. Ik weet van mezelf dat ik geestig kan zijn, maar dan wel in de juiste context. Ik moet me op mijn gemak voelen. Daarom komen we bij de opnames ’s middags al samen met de onbekende duo’s, zodat ik die mensen leer kennen. We praten, we lachen eens, kortom, we zorgen ervoor dat de sfeer goed zit als we op de set gaan. Dat is ook nuttig voor hen, want een onderdeel van het spel is toch dat ze hun tegenstanders zo goed mogelijk moeten inschatten.

De vorige reeks eindigde begin mei. Wat hebt u sindsdien gedaan? Heel de tijd aan de nieuwe gewerkt?
Ja. We zijn met een heel straffe, maar ook een heel beperkte redactie: drie man, waarvan er twee al van bij de conceptie van het programma meedraaien. Thema’s zoeken en vragen opstellen, dat is iets waar we vier, vijf maanden voltijds mee bezig zijn. Dit jaar hebben we twee reeksen gemaakt, dus was dat dik negen maanden. Je moet weten dat we per aflevering tachtig vragen nodig hebben. We maken nu zestien afleveringen, dat zijn 1.280 vragen. Begin maar. Dat zijn er geweldig vl. Het moeten vooral geschikte vragen zijn.

Is De Pappenheimers een voltijdse bezigheid of doet u tussendoor nog andere dingen?
De voorbije maanden was ik voltijds met De Pappenheimers bezig. Dat blijft nog even zo omdat we nog aan het opnemen zijn en omdat ik de gedachte niet kan verdragen dat er iets is waarbij ik niet zelf betrokken ben en dus niet in de hand heb.

Was u niet aan het schrijven aan een filmscenario? Ja, maar dat ligt even stil. De goesting om eraan verder te werken, is heel groot, maar eerst dit. Komt er nog iets van de idee om van De Parelvissers een film te maken? Nee. Het gaat stomweg niet. De Parelvissers was zes keer een uur. Dat kun je niet in een film van negentig minuten proppen. Ik ben eraan begonnen, maar het lukte niet.

Op 23 december is er een aflevering met allemaal BV’s ten voordele van Kom op tegen kanker. Hoe werkt dat? Doorgestoken kaart?
Niks doorgestoken kaart. We leggen het er natuurlijk op aan dat er wordt gewonnen, maar vooraf weet niemand iets. Het is een aflevering zoals een andere, zij het dat de vragen wat minder moeilijk zijn en dat er wat meer mag worden gelachen.

De deelnemende duo’s kunnen serieuze sommen winnen. Van waar komt dat geld eigenlijk: van Woestijnvis of van de VRT?
Gh, goeie vraag. Ik heb daar eigenlijk nog nooit bij stil gestaan. We zouden er eens moeten voor zorgen dat er een paar weken na mekaar winnaars zijn en dan kijken wie er aan de bel hangt om te reclameren: Wouter of Wauters.

Over het geld van Woestijnvis is er de voorbije tijd veel te doen geweest. Hoe is dat als je daar werkt en één van de sterren bent? Of één van de poenpakkers, zoals je het noemen wilt.
Ik heb daar wakker van gelegen. Echt waar. Het is niet plezierig als je plots onder vuur ligt en onprettige opmerkingen hoort als je naar de bakker gaat of de kinderen naar school brengt. Het was heel ongenuanceerd: een foto van mij met een bedrag eronder. Alsof dat geld allemaal voor mij was. Van een context of van duiding was eerst geen sprake. Gelukkig werd er spoedig ook vermeld dat het eigenlijk om marktconforme programmabudgetten ging. Enfin, een storm in een glas water, al heb ik wel een glas whisky nodig gehad om het door te spoelen. Er was iets fundamenteel oneerlijks aan die heisa. Natuurlijk ben ik voor transparantie en besef ik dat de openbare omroep met gemeenschapsgeld werkt. Maar wil dat zeggen dat alle contracten open en bloot op straat moeten liggen? Nee, toch?

JaVA © Concentra

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s