De 8 winnaars van Trots van Vlaanderen.

‘Vlaanderen op zijn best’, ‘aangrijpend mooi’, ‘hoopgevend voor de toekomst’, ‘mooie rolmodellen’. De reacties op het allereerste ‘Trots Van Vlaanderen’-gala van gisteravond zijn lovend. Toegejuicht door een zaal vol BV’s kregen acht gewone Vlamingen een dikverdiende trofee voor hun buitengewone inzet. Zoveel lof van Vlaamse ministers tot wereldsterren à la Jean-Claude Van Damme overdonderde hen, tot tranen toe. «Heel goed. Eindelijk krijgen gewone Vlamingen voor hun goede daden een morele beloning. Vanaf nu zo’n feest élk jaar graag», vragen Nicole en Hugo. «Al die heldenverhalen uit Vlaanderen: het was één groot kippenvelmoment. Ze hadden beter een doos Kleenex op onze tafels gezet in plaats van champagne», lacht BV-koppel Regi en Elke Vanelderen.

Na een maand van spanning, sloot ‘Trots Van Vlaanderen’ gisteravond af met een unieke tv-apotheose vanuit het statige hotel Le Plaza in Brussel. BV’s en de 24 genomineerden hadden zich in hun beste pak gehesen. De eerste categorie mocht voor een keertje niét op het podium, zij zaten de hele avond in beate bewondering voor de tweede categorie: onbekende pareltjes van Vlamingen.

ZONDER BLABLA
Het gala trok meteen stijlvol op gang. ‘Held van het Jaar’ Marc Swerts kreeg een stevige schouderklop van Hollywood-spierbal Jean-Claude Van Damme, via een videoboodschap. «A big thank you, Marc. Wat jij deed, past perfect in mijn actiefilms. Alleen deed jij het écht.» ‘Doorzetter van het Jaar’ Marieke Vervoort moest naar adem happen bij felicitaties van haar idool Marco Borsato. Maar wie echt bijna van haar stokje viel, was Sofie Billiet, winnares van de trofee ‘Uitzonderlijke prestatie’. Zij moest afgelopen zomer het optreden van haar favoriete band -de Britse ‘Editors’ – missen, omdat ze in het ziekenhuis lag. Ze had net voor de tweede keer haar zieke broer gered, door een stuk lever te schenken. Haar idolen hadden een videoboodschap ingesproken: «Dear Sofie, je bent een legendarisch meisje. Daarom een mini-optreden, helemaal alleen voor jou.» Sofie stond op haar benen te trillen. Geert Hoste reikte haar award uit: «Seg Sofietje, als uw broer belt en hij zegt ‘mag ik ’s iets vragen’, wat vreest ge dan?» De zaal gierde het uit.

De vrolijkste noot kwam van het ‘Team van het Jaar’, de Antwerpse Javellekes. De vier buurvrouwen vegen elke dag de samenlevingsproblemen hun straat uit met borstel en dweil. De zaal schaterde toen ze ongegeneerd hun zelfgemaakt ‘Javelleslied’ zongen. Helmut Lotti, zelf nogal een propere jongen, was de dames thuis gaan verrassen. Burgemeester Patrick Janssens overhandigde hun trofee: «Ik ben heel fier op jullie. Jullie zijn mensen met een hart, zonder te veel blabla. Hopelijk krijgen jullie veel navolging. Jullie zijn een voorbeeld.»

De zware verzilverde trofee die even voordien grappend omschreven werd als een ‘doeltreffend moordwapen’, kreeg complimenten van kunstpaus Jan Hoet.

MOEDERTRANEN
Ruben (13) deed de zaal smelten met zijn dankwoordje voor zijn drie schoolkameraden die hem uit het Albertkanaal redden: «Iedereen heeft wel vrienden, maar ik heb er drie heel bijzondere.» Johan Museeuw mocht hen de trofee ‘Kind van het Jaar’ schenken: «Het schijnt dat jullie normaal varkens zijn. Maar kerels, fantastisch gedaan.»

Op het gala viel er veel te glimlachen, maar evenveel te snotteren van ontroering. Alle moeders in de zaal zochten hun zakdoek bij de bekroning van Kathleen Ubachs, ‘Buur van het Jaar’, die koelbloedig haar stikkende buurjongetje redde.

Valerie Debooser – de echtgenote van jurylid Koen Wauters – moest tranen van ontroering inslikken: «Ik had me nog zo voorgenomen: niet wenen. Maar mijn moederinstinct heeft het van mij gewonnen.»

De sluizen zwaaiden helemaal open tijdens de grote apotheose. Presentatrice Cathérine Moerkere riep de vier verpleegsters op het podium die dag en nacht kankerpatiëntjes thuis verzorgen. Toen acht van hun patiëntjes onverwacht het podium op stormden, met witte rozen, waren de vier dames – en eigenlijk de hele zaal – van de kaart.

Natalia overhandigde hun trofee voor ‘Hulpverleners van het Jaar’. «Ik ga het niet emotioneler maken dan het al is», zei ze, «het is al ‘ne serieuze’ show geweest. Ik kijk echt naar jullie op. Jullie moeten enorm sterke madammen zijn.»

FELICITATIES
Op een receptie achteraf klonken winnaars en genomineerden tot de late uurtjes met BV’s als Paul Jambers, Stijn Coninx, Flor Koninckx, Paul Michiels, Lieven Debrauwer om er maar enkele te noemen. De Sint-Niklase schepen Wouter Van Bellingen roemde de ‘Trots Van Vlaanderen’ als een zéér waardevol initiatief. «Ik word er gewoon gelukkig van. Vlaanderen telt nog veel onbekende helden. Ik kijk nu al uit naar de volgende edities.

Ook felicitaties van Supernanny Wendy Bosmans: «Eindelijk wordt de gewone mens eens in de bloemetjes gezet. Die boerderij voor andersvaliden van Saskia Benus vond ik enorm schoon.» Nicole en Hugo hebben naar eigen zeggen ‘als blèètsmoelen’ in de zaal gezeten. «Tranen met tuiten, maar het was er geen enkel moment ‘over’. Ontroerend, maar heel sereen. Mijn broer doet ook aan ziekenzorg. Ik weet dus dat vrijwilligers af en toe echt nood hebben aan een schouderklopje.»

KDM, HLN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s