Wouter.

Vlaamser dan Wouter Van Bellingen komen ze niet, zo bleek deze week nog maar eens bij Friedl’ Lesage op Radio 1. Hij etaleerde een kennis van de Vlaamse Beweging waar zelfs menig ex-VU’er voor zou moeten passen, had nog gezongen bij Philippe Herreweghe, was lid van de scouts, een straffer curriculum kun je haast niet voorleggen.

Alleen in het land van Ensor en Magritte kom je het dan tegen dat die oer-Vlaamse pedigree gecombineerd wordt met een Afrikaanse huidskleur. Het is ronduit schattig.

Helaas niet voor drie koppels die het onbetamelijk vonden om zich door hem in de echt te laten verbinden.

Gelukkig draaide het incident andersom uit. Van nobele onbekende, alleen wereldberoemd in Sint-Niklaas, groeide Van Bellingen uit tot een internationale mediaster en hij deed dat bovendien met verve.

De man wiens totem bij de scouts spitssnuitdolfijn was (luisterbereid, nieuwsgierig en verantwoordelijk) veroverde nog wat Vlaamse harten toen hij samen met zijn vriend van Marokkaanse afkomst Ali bij een optreden in De Pappenheimers vrolijk onderuitging door een gebrekkige Bijbelkennis.

Opgegroeid in een gezin met vier geadopteerde kinderen, van zwart tot koffie-met-melk, kent hij de schampere opmerkingen van kindsbeen af, kent hij het gif dat het Vlaams Belang blijft verspreiden, ervaarde hij meermaals het ongegeneerde racisme van de kleine Vlaamse man.

Wat Van bellingen zo uniek maakt, is dat hij zich niet wrokkig, vernederd of gefrustreerd opstelt, maar dat domme racisme countert met goedgemutstheid, een bulderlach en een positieve ingesteldheid.

Meer dan zevenhonderd koppels hebben hem daar gisteravond, onder het oog van de wereldpers, voor bedankt door hun trouwbeloften te hernieuwen tijdens een massafeest op de grootste Grote Markt van het land.

Met een breugeliaans gebaar een snuit trekken tegen de onverdraagzaamheid, de kilte en de bitterheid, ook dat is gelukkig een beeld van Vlaanderen dat de internationale gemeenschap gisteren van ons te zien kreeg, een gelukkig en veel te zeldzaam tegengif tegen het extreem rechtse imago dat ons hoe langer hoe meer parten speelt.

Spirit weet dat het met Van Bellingen goud in handen heeft. Laat Geert Lambert al zijn gewicht gebruiken om hem op een lijst te duwen. En een welgemeende proficiat aan alle (nieuwe) trouwers van Sint-Niklaas.

Yves Desmet, De Morgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s