1.246 keer ja.

Mag dit huwelijk door mij worden voltrokken?” Wouter Van Bellingen, de zwarte schepen van Burgerlijke Stand uit Sint-Niklaas, zegende gisteravond de grote trouwpartij met 623 paren in.
In een hagelwit kostuum verscheen Wouter Van Bellingen gisteren om 20.20 uur op het podium op de Grote Markt. Op het altaar van het massahuwelijk, zeg maar. De plechtigheid begon vijftien minuten later, omdat de toeloop van trouwlustige koppels zo overweldigend was. Van de 692 ingeschreven paren waren er 623 aanwezig, ondanks het regenachtige weer.

Van Bellingen, geflankeerd door zijn echtgenote Katrijn, deed de bijtende koude verdwijnen toen hij de grootste trouwpartij uit zijn carrière inzegende. ,,Neemt u elkaar tot wettige echtgenoten?” wierp hij een overbodige vraag in het publiek. Waarna 1.246 keer ja weerklonk. ,,En mag dit huwelijk door mij worden voltrokken?” voegde hij eraan toe, met een knipoog naar de drie koppels die hem weigerden als schepen van Burgerlijke Stand. Opnieuw 1.246 keer ja. Omdat zijn vrouw hen had ingeschreven, mocht ook Van Bellingen de bruid kussen.

Voordat de zwarte schepen de grootste trouwpartij uit zijn carrière had afgewerkt, nam burgemeester Freddy Willockx (SP.A) de microfoon in handen. Hij noemde de weigering van drie koppels om zich te laten huwen door een zwarte schepen, een ,,schrijnend geval van domheid”. De terechtwijzing werd ondersteund door boegeroep uit het publiek. Met zijn uitspraak dat het stadsbestuur ,,nooit een millimeter zal wijken voor racisme”, kreeg de burgemeester dan weer de handen op elkaar.

,,Ik ben niettemin dankbaar voor zoveel steunbetuigingen”, had Van Bellingen zich eerder op de dag laten ontvallen op een internationale persconferentie. ,,Hopelijk kan ik over enkele dagen mijn oude leven oppikken.” Zijn echtgenote Katrijn juicht dat alleen maar toe. ,,We zagen Wouter al niet zoveel, maar nadat de heisa losbrak, kwam hij alleen nog maar naar huis om te slapen. (lachend) Het zou leuk zijn als we elkaar weer vaker ontmoeten.”

DHS, Nieuwsblad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s