Massatrouw lokt media uit hele wereld.

 

 

In Sint-Niklaas zijn woensdag cameraploegen en journalisten uit de hele wereld neergestreken om het massahuwelijk te verslaan. Burgemeester Freddy Willockx en schepen Wouter Van Bellingen hebben tijdens een persconferentie om 17 uur iedereen bedankt die aan het evenement heeft meegewerkt. Er zijn een 650-tal koppels ingeschreven voor de huwelijksceremonie op de Grote Markt.

De eerste koppels zijn al toegekomen maar de grote massa blijft voorlopig uit. Het weer zit de organisatoren dan ook niet mee.

De media-aandacht voor de zwarte schepen Wouter Van Bellingen lijkt steeds grotere proporties aan te nemen. Sinds drie koppels weigerden door hem gehuwd te worden, werd hij al geïnterviewd door onder meer CNN en Al Jazeera. Vandaag zijn er tientallen cameraploegen in Sint-Niklaas neergestreken uit nagenoeg gans Europa en zelfs ver daarbuiten. Er zijn zelfs aanvragen binnengekomen van media uit Brazilië en Peru.

Tijdens de persconferentie verklaarde burgemeester Willockx dat dom racistisch gedrag is omgesmeed tot een nooit gezien positief signaal voor verdraagzaamheid. “Het is de allereerste keer dat onze stad de wereldpers haalt en we willen dit gebruiken om een symbool te stellen voor meer tolerantie in de samenleving. Het gaat te ver als mensen weigeren door een zwarte schepen gehuwd te worden.” Volgens Willockx is Sint-Niklaas echter geen racistische stad.

Hij wijst er op dat er in het verleden een asielcentrum in het midden van de stad is geopend zonder tegenkanting van de buurt. Wouter Van Bellingen is zelf onder de indruk van de massale belangstelling. “Ik hoop binnen enkele dagen terug mijn oude leven weer op te pikken maar ben niettemin dankbaar voor zoveel steunbetuigingen,” aldus Van Bellingen. “We hebben ook een doventolk voorzien want er zijn ook nog andere vormen van discriminatie. Met de happening van vandaag willen we duidelijk maken dat Sint-Niklaas gaat voor een tolerante en verdraagzame stad.”

De happening “Sint-Niklaas gaat vreemd” valt niet toevallig samen met de Internationale Dag tegen Racisme. Het project krijgt ook de steun van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen. Volgens directeur Jozef De Witte gaat het immers niet op dat mensen menen recht te hebben op een andere schepen, enkel omwille van de huidskleur. “We kunnen ze niet dwingen te trouwen dus laat ze zelf maar slachtoffer zijn van hun gedrag,” aldus De Witte.

Het programma van ’Sint-Niklaas gaat vreemd’ is woensdagmiddag al begonnen om 14 uur met een jeugdprogramma waarbij diversiteit en mensenrechten centraal stonden. In de vooravond waren er optredens van Axl Peleman en The African Stage. Het spektakelmoment van de dag is uiteraard het massahuwelijk zelf waarvoor 650-tal koppels zich ingeschreven hebben. Het organiserend feestcomité wil vijf grote uitdagingen volbrengen rond het huwelijk en multiculturaliteit. Naast de massatrouw gaat het om de grootste groepsknuffel, de grootste trouwfoto, het grootste multicultureel dessertenbuffert en de grootste openingsdans. Op de Grote Markt werd hiervoor een groot podium/altaar gebouwd waarop Wouter Van Bellingen de huwelijksplechtigheid zal leiden.

bvb, Belga

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s